CAS KONTRA UEFE

Šok za srpski nogomet, Albaniji pobjeda 3:0

10.07.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Međunarodni sportski sud (CAS) djelomično je prihvatio žalbu Albanskog nogometnog saveza (FAA) te odbacio žalbu Srpskog nogometnog saveza (FSS) na odluke UEFA-e vezane za prekinuti kvalifikacijski susret za odlazak na Euro 2016 između te dvije reprezentacije igran 14. listopada prošle godine u Beogradu, odlučivši da se utakmica registrira rezultatom 3:0 u korist Albanije dok su Srbiji oduzeta tri boda

Disciplinska komisija UEFA-e je utakmicu prekinutu u 41. minuti zbog upada srpskih navijača na teren i fizičkog napada na albanske igrače registrirala 3:0 u korist Srbije jer su albanski igrači odbili nastaviti dvoboj, ali je istodobno Srbiji oduzela tri boda. Oba saveza usto su kažnjena s po 100.000 eura, a Srbiji je određeno da sljedeće dvije domaće utakmice igra bez gledatelja.

Na takvu odluku UEFA-e oba saveza su se žalila CAS-u.

Iz CAS-a su objavili kako je za prekid odgovoran FSS jer je bio organizator utakmice te kako nije bilo dokaza da su albanski igrači odbili nastaviti susret. Stoga je promijenjena odluka UEFA-e o registraciji utakmice, ali su potvrđene sve ostale kazne.

FAA-u je potvrđena novčana kazna jer ga se smatra odgovornim za dron koji je iznad travnjaka donio zastavu tzv. velike Albanije, a koji je bio povod za nerede što su uslijedili.

Kada se odluka CAS-a primijeni, Albanija će stići na drugo mjesto ljestvice skupine I s 10 bodova iz četiri susreta, ispred Danske koja ima 10 bodova iz pet dvoboja, dok će Srbija pasti na dno s minus dva boda nakon pet odigranih utakmica te tako ostati i bez teoretskih izgleda za odlazak na Euro.

Na vrhu ljestvice je Portugal s 12 bodova iz pet dvoboja dok je četvrta Armenija s bodom iz pet utakmica.

Izravan plasman na Euro izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih devet skupina te najbolja treća reprezentacija, a osam će preostalih trećeplasiranih selekcija u dodatne kvalifikacije.