HVATA POSLJEDNJI VLAK

Smijenjen Vercesi, Aksentijević vodi Hrvatice prema Riju

26.11.2015 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatski odbojkaški savez (HOS) i dosadašnji izbornik ženske reprezentacije Angelo Vercesi sporazumno su raskinuli suradnju, a za novog izbornika izabran je Miroslav Aksentijević

Do prekida suradnje između HOS-a i dosadašnjeg izbornika došlo je zbog fizičke dislociranosti Vercesija, koji živi u Brazilu, kao i veći dio njegovog stručnog stožera, što se pokazalo kao značajna prepreka.

'To je uvelike otežalo učinkovitu i pravovremenu komunikaciju izbornika i njegovih suradnika s igračicama te posljedično rezultiralo postupnim padom uzajamnog entuzijazma i fokusiranosti na predstojeće obveze, prije svega olimpijski kvalifikacijski turnir za odlazak u Rio de Janeiro-u, koji se za šest tjedana održava u Turskoj,' poručili su iz HOS-a.

Vercesi je vodio reprezentaciju posljednje dvije godine. Pod njegovim vodstvom djevojke su oduševile na svjetskom prvenstvu u Italiji 2014. izborivši plasman u drugi krug, ali i razočarale na ovogodišnjem EP-u u Nizozemskoj i Belgiji.


Za novog izbornika izabran je Miroslav Aksentijević, srpski trener iz Valjeva, koji od 2004. ima i hrvatsku domovnicu. Aksentijević je već vodio žensku reprezentaciju, na EP-u u Poljskoj 2009. godine i godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Na oba natjecanja su hrvatske odbojkašice zapele u skupini. Najveći uspjeh u Hrvatskoj ostvario je 2004. i 2005. kada je s odbojkašima Varaždina osvajao naslov državnog prvaka prekinuvši tadašnju dominaciju zagrebačke Mladosti.

Hrvatske odbojkašice od 4. do 9. siječnja iduće godine u Ankari očekuju europske kvalifikacije za OI u Rio de Janeiru. Na turniru će nastupiti osam reprezentacija. Hrvatska će igrati u skupini A zajedno s domaćinom Turskom, Njemačkom i Nizozemskom, dok su u drugoj skupini Rusija, Italija, Belgija i Poljska. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine plasirat će se u polufinale, a pobjednik turnira plasirat će se u Rio. Drugo i treće mjesto vode na svjetske kvalifikacije u svibnju iduće godine u Japanu.