APEL NADREĐENIMA

Slučaj ovog igrača pokazuje zašto HNS mora požuriti

06.05.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Kada radite očekujete da dobijete i plaću... Normalno. Ako Vas poslodavac ne plati to je već teško razočaranje i - pljačka. Ali ako nakon obavljenog rada još legalno završite 'u minusu' onda je jasno da se takav pravilnik mora mijenjati

Iz Hrvatske udruge nogometni sindikat došlo je priopćenje kojega prenosimo u cijelosti:

Poštovani, Mario Jurin, član Hrvatske udruge 'Nogometni sindikat' i bivši igrač NK Croatia Sesvete javio nam se kako bi nas upoznao sa problemom u kojem se nalazi jer mu klub NK Croatia Sesvete nije isplaćivao plaće zbog čega on nije bio u mogućnosti plaćati poreze i doprinose uslijed čega je uslijedila blokada računa i ovrha imovine, točnije automobila

Igrač je pravovremeno pokrenuo sudske postupke radi naplate svojih potraživanja, ali u okvirima disciplinskih postupaka pred HNS-om. Temeljem pravomoćne i ovršne presude koju je donio Arbitražni sud HNS-a, Mario Jurin nije ostvario očekivanu naplatu svojih potraživanja, budući da klub više i ne postoji.

Slučaj Marija Jurina nažalost nije jedini ovakav slučaj. Gotovo istu sudbinu su doživjeli i igrači NK Varaždina i NK Karlovca, te igrači klubova koji ne redovito izvršavaju svoje obveze prema igračima.

Ovim putem želimo ukazati na probleme koji se događaju našim kolegama i članovima uslijed njihovog statusa. Naime, kao samostalni djelatnici dužni su svoje obveze u vidu poreza, prireza, te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja izvršavati pravovremeno uz neredovita primanja, što dovodi do problema kakav ima Mario Jurin.


Neprofesionalnim i neodgovornim ponašanjem čelnika pojedinih nogometnih klubova kao i nepotpunim i neadekvatnim propisima ovakve se situacije dodatno generiraju umjesto da se sprječavaju.

Zaključno, smatramo da je dužnost Hrvatskog nogometnog saveza, da preventivnim radnjama učini sve kako se ovakve situacije više ne bi događale. Podsjećamo još jednom kako je krajnji rok za implementaciju radnih ugovora 15. travnja 2015. godine, kako je regulirano Autonomnim ugovorom koji su potpisali FIFPro, UEFA, ECA, EPFL. Stoga pozivamo HNS da u što kraćem mogućem roku dosadašnje ugovore po kojima su se nogometaši zapošljavali kao samostalni djelatnici zamjeni s ugovorima o radu jer bi to spriječilo ovakve situacije.

Hrvatska udruga 'Nogometni sindikat' svakodnevno ulaže napore, te ukazuje na probleme i nepravilnosti prilikom čega poziva nadležne institucije, a to su nesporno profesionalni klubovi i Hrvatski nogometni savez da se uključe u rješavanje ovakvih i sličnih problema jer ne želimo da nogomet stvara socijalne slučajeve.

S poštovanjem, HUNS.

Ovakav pravilnik dovodi do očaja i namještanja (bila ova utakmica namješetena ili ne)