ŠOKIRALA RUSIJU

Slovenija uspjela ono što nisu Hrvatska i BiH

18.11.2009 u 22:56

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Slovenije plasirala se na SP u Južnoafričkoj Republici zahvaljujući pobjedi 1:0 protiv Rusije u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija u Mariboru, čime je nadoknadila poraz u Moskvi od prije četiri dana 1:2

Ono što nije uspjela Hrvatska, a u dodatnim kvalifikacijama ni Bosna i Hercegovina, uspjela je Slovenija. Plasirala se na SP u Južnoafričkoj Republici te će drugi put, nakon osam godina, sudjelovati na završnicama SP-a. Zanimljivo, bila je i na EP-u 2000. na kojem nije bilo Hrvatske, a povijest će se, eto, ponoviti. Pogodak koji je odveo Sloveniju na SP postigao je Zlatko Dedič u 44. minuti nakon ubačaja Valtera Birse.

U drugom poluvremenu Rusi su stvorili nekoliko prilika, ali sve ih je odlično obranio slovenski vratar Samir Handanovič.

Rusija je utakmicu završila s dva igrača manje, jer su isključeni Aleksandar Keržakov i Jurij Žirkov. Keržakov je isključen u 66. minuti zbog udaranja Handanovića, dok je Žirkov u drugoj minuti sudačke nadoknade dobio drugi žuti karton.

Na SP-u 2002. u Južnoj Koreji Slovenija je ispala u prvom krugu nakon tri poraza.

SLOVENIJA - RUSIJA 1:0

MARIBOR. Stadion Ljudski vrt; Gledatelja: 12.500; Sudac: Hauge (Nor)
Strijelac: 1:0 Dedić (44)

SLOVENIJA: Handanović - Brečko, Cesar, Šuler, Jokič - Radosavljevič, Koren, Kirm - Birsa (Pečnik, 79), Novakovič, Dedič (Stevanovič, 90+5)

RUSIJA: Akinfejev - Anjukov, Ignaševič, V. Berezucki, Janbajev (Semak, 46) - Žirkov, Biljaletdinov (Pogrebnjak, 77), Denisov, Zirjanov - Aršavin, Pavljučenko