NADOMAK LUDOG REKORDA

Slovenci u transu; klinac preskočio Petrovića i Kukoča, za srušiti ostao još jedan velikan

14.09.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Košarkaški svijet je i ranije potiho pričao o Luki Dončiću (18), a sada ga je upoznao u pravom svjetlu na Eurobasketu gdje je sa starijim suigračem Goranom Dragićem odveo Slovence do polufinala

Luka Dončić je pravo čudo, svi ga hvale, pa su tako njegovim igrama bili impresionirani i hrvatski košarkaši poslije pripremnog dvoboja sa slovenskom reprezentacijom. Mladi bek na Eurobasketu samo je potvrdio kako je strašan talent pred kojim je lijepa budućnost.

Luka Dončić (27 koševa i devet skokova) je bio odličan protiv Latvije, njegova izvedba u ovim mladenačkim godinama oduševila je sve na kontinentalnom prvenstvu. Mnogi košarkaški analitičari i NBA skauti uvjereni su da je nakon ovog Eurobasketa jasno kako Dončić mora biti prvi izbor NBA drafta 2018. Sve drugo bilo bi nelogično!

  • +4
Slovenija - Latvija, četvrtfinale Eurobasketa 2017. Izvor: Reuters / Autor: OSMAN ORSAL

Zamalo je srušio rekord kojeg drži legendarni litavski div Arvidas Sabonis, ali je na toj listi zato prestigao mnoge druge velikane proput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča...

Naime, Dončić je ponovo ušao u povijest završnih turnira Eurobasketa kada su u pitanju tinejdžeri (igrači od 18 i 19 godina).  Od 1981. godine od kada se vodi evidencija, Sabonis je na prvom mjestu sa 28 poena na nekoj utakmici Eurobasketa kada je riječ o igračima s 18 i 19 godina, a sada je iza njega Dončić s 27.

Na trećoj poziciji je opet litavski centar s 26, pa slijede Slovak Julijus Mihalik (26), Čeh Luboš Barton (26), Dražen Petrović (25), Vlade Divac (25), pa opet Barton (24) i Toni Kukoč (23), a TOP 10 zatvara upravo Dončić sa 22 koša koja je ranije zabio na ovom Eurobasketu (Grčka).

Slovenski izbornik Igor Kokoškov, koji godinama radi u NBA ligi i zna što priča, ima jako visoko mišljenje o tinejdžeru:

'Nevjerojatan je talent, pravi dijamant i jako sam sretan što ga imam. Kada smo ga pozvali u reprezentaciju, rekli smo mu kako će imati ulogu kakvu još nikada nije imao u karijeri. On raste s reprezentacijom i naravno reprezentacija s njim. Ovo prvenstvo je dio njegova razvoja, ali još mora naporno raditi i ostati isti da bude još bolji. Nebo mu je granica!', kazao je Kokoškov.

No treba spomenuti da je na ovoj listi Dončić jedini sa 18 godina dok su svi ostali u tome trenutku bili 19-godišnjaci, a pred njime su još i dvije utakmice u kojima može maknuti s vrha i Sabonisa.