vrijeme se poigrava

Skijašice u drami: Vjetar se poigravao gondolama, a kada udahnu - od hladnoće peče

12.02.2018 u 11:04

Bionic
Reading

Snažan vjetar nastavlja stvarati probleme organizatorima Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Nakon muškog spusta zbog vjetra je odgođen i ženski veleslalom

Veleslalom skijašica trebao se održati u ponedjeljak, no zbog vjetra koji puše i do 70 km na sat prebačen je na četvrtak, 15. veljače.

  • +12
ZOI 2018. Pjongčang Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Dosta je vjetrovito i hladno. Vjetar je ujutro stvarno bio prejak za veleslalomsku utrku. Odlučili smo iskoristiti dan najbolje što možemo, imamo trening slaloma', izjavila je pred kamerama HTV-a Leona Popović.

Još slikovitija bila je srpska skijašica, Nevena Ignjatović.

'Pretpostavila sam da će trka biti odgođena jer vjetar je bio prejak. Dok smo išle prema startu, gondola se jako ljuljala, bilo je jako neugodno, pa i opasno. Potom su nam rekli da će start biti pomaknut za pola sata, jer je bilo najavljeno poboljšanje vremenskih uvjeta, međutim brzo su shvatili da trke neće biti. Možda je tako i bolje, jer ne bismo imali fer trku. Neka od djevojaka bi skijale po jakom vjetru, a to je opasno. Na startu je bilo -16°C. No, nije to kao kod nas, jer zbog jakog vjetra osjećaj je kao da je minus 30°C. Kad udahnete, zrak je toliko hladan da vas peče', opisala je srpska skijašica.

U četvrtak će biti i spust skijaša koji se prvotno trebao održati u nedjelju, ali je također odgođen zbog vjetra i loših vremenskih uvjeta. Tako će prva vožnja ženskog veleslaloma biti u 9:30 sati po lokalnom vremenu, u 11 sati će biti muški spust, a u 13:15 druga vožnja veleslaloma skijašica.

Na startu veleslaloma trebalo bi se pojaviti 80 skijašica među kojima i tri hrvatske predstavnice. Leona Popović ima stratni broj 30., Andrea Komšić bi trebala startati s brojem 48., dok Ida Štimac ima broj 55.

U utrci je trebala nastupiti i Lana Zbašnik no mlada hrvatska alpinka nije imala sreće s debijem na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Već tijekom prvog treninga veleslaloma u Jongpjongu u srijedu ozlijedila je koljeno i zbog rupture križnog ligamenta, te parcijalne rupture medijalno kolateralnog ligamenta morala je otkazati svoje sudjelovanje na ZOI.

Prema rasporedu iduća skijaška utrka na ZOI trebala bi biti muška kombinacija u utorak. Prije četiri godine u Sočiju u toj disciplini je Ivica Kostelić osvojio srebro iza Talijana Sandra Vilette.