BURNA 2011.

Skandali koji su ranili hrvatski i svjetski sport

28.12.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Na izmaku je još jedna godina u kojoj su sportaši ostvarivali vrhunske rezultate, pomicali ljudske granice i uveseljavali mase. No 2011. neće se pamtiti samo po briljantnim dostignućima, nego i po velikim skandalima koji su sportu nanijeli štetu

Nema tjedna, a da javnost nije uzdrmao neki skandal u kojem su sudjelovali sportaši, treneri ili klupski djelatnici. Spomenuti sve je gotovo nemoguće, pa smo odlučili izdvojiti samo neke događaje i osobe koji su u negativnom kontekstu najviše dobivali prostora u novinama, na televiziji i portalima.

10. Mario Balotelli
Nema sumnje da je riječ o fenomenalnom talentu, ali naturalizirani Talijan više pozornosti plijeni svojim glupostima izvan terena. Ovaj napadač je 2011. upadao u skandal za skandalom. Verbalni i fizički sukobi sa suigračima su samo sitnica u odnosu na sve što je radio. Od kluba je dobio po džepu, jer je pikado strelicama u trening kampu gađao djecu, s prijateljima je bacao petarde i zapalio vlastitu kuću, potukao se u kafiću s pratiteljem Rooneyjeve ljubavnice, u Napulju je svjedočio protiv mafije, omalovažavao je suparničke igrače, čak 27 puta su mu plijenili skupocjeni automobil u Engleskoj… Impresivna lista za 365 dana!

9. Formula 1, Bernie, Hamilton
Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone krajem 2010. je brutalno premlaćen, a problemi su ga nastavili pratiti i ove godine. Našao se pod optužbama da je prao novac i davao mito bankarima od čak 50 milijuna dolara za kupnju većinskog paketa F1. Sve se to događalo još 2006, ali sada mu prijeti zatvor. I sama Formula je imala velikih muka. Tako je zbog građanskih nemira otkazana prva utrka sezone VN Bahreina, a na nekim utrkama poput VN Indije prijetilo se prosvjedima zbog nedovoljne kompenzacije za prodaju zemlje gdje se gradila staza. Postalo je jasno kako ključ za dobivanje utrka više nije odlična organizacija, nego novac i širenje oktanskog cirkusa gdje F1 još nije pustio svoje pipke. Što se tiče vozača, po skandalima je prednjačio Lewis Hamilton koji je izvodio gluposti na stazi pa su ga bivši i sadašnji kolege častili izjavama 'kako je poludio i nije koristio mozak'.

8. Rasizam na terenu
Bilo ga je puno, a i samo jedan slučaj je sramota za civilizirani svijet. Rasistički ispadi najviše su se događali tamo gdje se uvijek prave fini - u Engleskoj. Pod optužbama za takvo ponašanje našli su se Luis Suarez da je vrijeđao Patricea Evru, zatim John Terry koji je rasistički napao Antona Ferdinanda, a Robin van Persie je bio pod sumnjom da je navijače pozdravljao nacističkim pozdravom. Osim Otoka, treba spomenuti kako je u Španjolskoj Frederic Kanoute optužio za rasizam Cesca Fabregasa, kako je u Rusiji stalna meta ruskih ultranacionalista Roberto Carlos, a na prijateljskom dvoboju Škotske i Brazila u Londonu prema Neymaru je bačena banana - krivac je bio njemački turist. To su oni najzvučniji, a bilo ih je još.

Sukob Suareza i Evre

7. UEFA vs. Sion, Sion vs. FIFA
Sion je preko Celtica izborio Europsku ligu, ali UEFA ga je izbacila. Naime, švicarski klub je bio pod dvogodišnjom suspenzijom kupovanja igrača, ali on je to prekršio i doveo pojačanja nekoliko mjeseci prije isteka kazne. Zaigrao je s tim igračima pa je zato izbačen. Uslijedila je Sionova protutužba u švicarskim sudovima koji su stali na stranu svojih, pa je sve završilo na Međunardnom sportskom sudu. On je presudio u korist UEFA-e, ali Sion nije odustajao i nastavio se bosti s puno jačim 'bikom'. Najavio je tužbu Švicarskom federalnom sudu iako je europska sezona već stigla na pola puta. Na kraju je očekivano i FIFA stala na stranu UEFA-e te je zaprijetila suspenzijom Švicarskom nogometnom savezu ako se ne riješi slučaj do 13. siječnja. U tom slučaju švicarska reprezentacija ne bi mogla igrali prijateljske utakmice, a Basel (jedini preostali švicarski predstavnik u Europi) bi bio izbačen iz osmine finala Lige prvaka. Sada se čeka Sionov odgovor koji je gadno naljutio UEFA-u uplitanjem civilnih sudova.

6. Doping i teške optužbe
Američka košarkašica Diana Taurasi, olimpijski pobjednik u skijaškom trčanju, Estonac Andrus Veerpalu, japanska ragbijaška zvijezda Ryohei Yamanaka, UFC legenda Chris Leben, nogometaš Kolo Toure, europska prvakinja u kladivu Sandra Perković, samo su neka imena koja su pala na doping testu. Ne treba ni pisati koliki su to šokovi bili za pojedine zemlje. Ne smije se zaboraviti ni da je u 2011. cijela momčad makedonskog Rabotničkog optužena za doping, da je polovica sudionika nogometnog SP-a u-17 u Meksiku bila pozitivna na zabranjenu supstancu klenbuterol (zbog konzumiranja istog mesa), da se sedmerostruki pobjednik Tour de Francea Lance Armstrong opet suočio s optužbama za uzimanje dopinga, sada od strane sunarodnjaka Tylera Hamiltona, zlatnog s OI 2004...

5. Huligani vladaju svuda
Jedan od gorućih problema u sportu su huligani, a najgori su oni koji prate nogometna zbivanja. Velik dio stanovništva sve lošije živi, pa svoje frustracije rješava na tribinama i oko stadiona. Hrvatska i susjedne zemlje ove godine su imale nekoliko huliganskih ispada, ganjali su se suci i gađali, vrijeđali te napadali igrači, ali najzvučnije su odjekivale vijesti iz Poljske. Ta država je naime suorganizator Eura, a njihovi navijači su 2011. prednjačili po divljaštvu. Izdvojit ćemo dva njihova skandala koja su potresla svijet. Prvi se dogodio u ožujku kada su na prijateljskoj utakmici reprezentacija u Litvi izboli policajca, a da bi ih se obuzdalo, domaćin u Kaunasu je morao upotrijebiti suzavac i pse. Još veća afera buknula je u listopadu kada su huligani Wisle iz Krakowa mačetama ubili navijača gradskog rivala Cracovije, a sve su snimile sigurnosne kamere. Nema što, lijepa slika o Poljskoj uoči najvećeg nogometnog događaja 2012.


4. Namještanje utakmica – kladionice kao zlo
Sport je oduvijek bio mamac za lovce u mutnom, a pogotovo sada kada se pojavom kladionica mogući prihod umnogostručio. Nabrajati sve afere vezane uz kladionice i namještanje rezultata je Sizifov posao, jer ne bi bilo kraja. Južna Koreja, Kina, Njemačka, Turska, Grčka, Italija, Rusija, Slovenija, Engleska, Rumunjska, Bugarska, Hrvatska… Popis grešnih zemalja je ogroman, a afera za aferom samo niče. Nijedna se ne može posebno izdvojiti, jer je svaka jednako zadala bolan udarac sportu koji izgleda nemoćan. Koliko je to postao unosan biznis, govore riječi predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea da se ilegalnim klađenjem godišnje obrne 140 milijardi dolara.

3. NBA – obostrana pohlepa
Po četvrti put u povijesti bojkot je zaustavio odigravanje NBA sezone. Ove godine odigrat će se 66 utakmica umjesto 82 u regularnom dijelu sezone. Razlog 'lockouta' je novac. Dvije strane, igrači i vlasnici klubova, nisu se mogle dogovoriti oko podjele prihoda. I jedni i drugi žele više, a za navijače nikoga nije bilo briga. Na kraju je pao dogovor, ali šteta prema košarci je učinjena. Možda sada i košarkaški fanovi uzvrate jednakom mjerom pa bojkotiraju utakmice NBA momčadi.

2. Hrvatska i igre bez granica
Najpopularniji sport u Hrvata je duboko zaglibio. Klubovi ne ispunjavaju ono što su obećali, igrači štrajkaju i gladuju jer mjesecima nisu dobili plaću, a čak se jedna utakmica nije odigrala (Rijeka – Karlovac). Ipak, najgore od svega je što se u tužnu nogometnu priču morao umiješati USKOK. Frajeri u HNS-u, sudačkoj organizaciji i klubovima primali su ili davali mito za 'pošteno' suđenje (Željko Širić, Stjepan Djedović, Neven Šprajcer), a zatim su se samo pojavljivala ružna svjedočanstva koja su potvrđivala kako je naš nogomet prepun mafije, korupcije, mita, namještanja, vrijeđanja, prijetnji… Izlaz iz pakla se ne nazire.


. FIFA - korupcija
FIFA je neprofitna organizacija koja, gle čuda, ima profit od milijardu dolara godišnje. Nogomet je odavno postao unosan biznis, a posebice Svjetsko prvenstvo. Domaćinstvo 2018. je pripalo Rusiji, a 2022. Kataru. Čudno! Zapravo i ne kada je pukla sramota. Engleski mediji su prvi provalili priču o kupovini glasova kod 'glasača' i Međunarodna nogometna organizacija je ozbiljno uzdrmana. No predsjednik Seppp Blatter je preživio. Korupciju u svojim redovima je iskoristio za obračun s jedinim protukandidatom Mohamedom Bin Hammamom i njegovim istomišljenicima. Ipak, javnost opravdano sumnja da u cijeloj priči nema nevinih i da su svi sve znali.