ALŽIR

Sjever Afrike, pradomovina Zidanea, traži slavu na jugu

17.05.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Prvi put nakon Meksika 1986, eto nam 'Pustinjskih lisica' na velikoj sceni. U građanskom ratu između vlade i islamističkih gerila od 1991. do 2002. godine poginulo je više od 160.000 ljudi. Otada, Alžir se stabilizira i bilježi ekonomski rast, a sada je krenulo i u toliko omiljenom nogometu

Sjajnim nastupima na afričkom prvenstvu (četvrto mjesto) Alžirci su dokazali da imaju momčad zadivljujuće tehnike, igrače iz liga Petice i motiv da budu nešto poput Hrvatske 1998. ili Južne Koreje 2002. godine. No za tako nešto trebat će im znatno bolje predstave od zadnje tri (porazi protiv Egipta i Nigerije u završnici prvenstva Afrike te 0:3 protiv Srbije u prijateljskom meču). Ako pak tražite za koga biste navijali budući da nema Hrvatske, volite autsajdere više od favorita, drukate za kulture nogometnog freestylea i marifetluka i čuli ste Manu Chaovu 'Deniju', Alžir je reprezentacija za vas.

Kako i dolikuje zemlji magičnih pustinjskih driblera, sredina terena predstavlja forzu njihove komande. Romariovski nizak, nabijeni freestyler Karim Ziani te Mourad Meghni, kobra nad čijim bi se hipnotičkim driblinzima mogao zamisliti sam Ronaldinho, igraju nogomet kao da haklaju u kakvoj kasabi južnog Mediterana; ponekad se čini da im je ispod časti zabiti gol bez da uvale loptu kroz noge ili izvedu nešto od čega će dezorijentirani suparnik pasti na dupe. A lopte im u veznom redu distribuira iskusni kapetan Yazid Mansouri, koji u 65 nastupa za repku nikada nije dao gol! Po zakonu velikih brojeva (a i velikih trenutaka), prvijenac bi mogao tražiti u Južnoafričkoj Republici.

Otraga igraju dva čarobnjaka lopte koji možda ne mogu uvijek zaustaviti baš sve napadače svijeta, ali ih vjerojatno sve mogu predriblati: Portsmouthov Nadir Belhadj i Rangersov Majid Bougherra. Da ne biste pomislili kako je riječ o cirkusantima, spomenimo da su alžirski defanzivci nedavno zadivili i jednog Xavija Hernandeza koji je, gledajući ih na afričkom Kupu nacija, ustvrdio da 'igraju slično kao oni u Barceloni'.

Problem je, međutim, s ozljedama: Belhadj bi još se trebao oporaviti za koji tjedan, ali Meghni bi, izgleda, morao na operaciju koljena, pa je pitanje može li izdržati prvenstvo. Kao i hoće li mu to dopustiti njegov klub, rimski Lazio.

PROGNOZA: Bude li kompletan, 'al-Đazair' je spreman za iznenađenje: prolazak skupine u konkurenciji Engleske, Slovenije i SAD-a.