UZ CIKATIĆEVE ZASLUGE

Sjajna vijest za muaythai! Postao je dio olimpijske obitelji

08.12.2016 u 17:55

Bionic
Reading

Muaythai, kod nas poznatiji kao tajlandski boks, od ovog je tjedna priznata vještina pri Međunarodnom olimpijskom odboru, a što znači da bismo ga mogli gledati i na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine

Muaythai je borilačka vještina i sport s više od 1.000 godina tradicije, ali od 6. prosinca 2016. pisat će se novih 1.000 godina ovog sporta, jer dobio je privremeno članstvo pri Međunarodnom olimpijskom odboru. U službenom dopisu predsjedniku Svjetske organizacije muaythai (IFMA), dr. Sakchyeju Tapsuwanu, MOO je čestitao IFMA 'na postignućima u razvoju federacije i sporta'.

Predsjednik IFMA-e dr. Tapsuwan presretan je zbog te vijesti koja je vrhunac rada posljednjih godina jer je organizacija promicala cijelo vrijeme olimpijska načela: čast, poštovanje, ferplej, tradiciju i izvrsnost.

Sportski direktor ove organizacije Charissa Tynan poručio je:

'Još 2012. započeli smo sa službenim ulaskom u MOO. Cijelo vrijeme radili smo na ispunjavanju važnih kriterija MOO-a kako bismo bili priznata međunarodna federacija, a danas moramo zahvaliti MOO-u na ukazanom povjerenju i obećavamo da ćemo nastaviti razvijati i graditi sport u skladu s olimpijskim vrijednostima i načelima. Naši sportaši sada stoje ponosni ispod pet prstenova, ali istovremeno razumijemo i odgovornost koju smo dobili.'

Ushićenje ovim priznanjem MOO-a izrazio je i tajnik IFMA-a Stephan Fox

'Životni san mnogih je konačno ostvaren. IFMA je jedinstvena obitelj. Od vrha do dna, od dna do vrha, naša himna muaythai govori sve. Mi smo jedno. To je postignuće svih; svih nacionalnih saveza koji volontiraju sve vrijeme, našeg izvršnog odbora kojem su služili sa strašću toliko godina, naših dužnosnika koji su se trudili sačuvati ferplej na svim razinama; naših edukatora i trenera koji neprestano razvijaju sport i sportaše. Svi mi imamo jedan cilj - da zaštitimo i otvorimo put te istovremeno slušamo naše najveće bogatstvo, naše sportaše, našu mladež. Oni će nositi olimpijske vrijednosti, vrijednosti našeg sporta i izvan terena za borbu.'

Dakle, ovim je ulaskom u MOO muaythai napravio velik, odnosno mogli bismo reći - najveći korak prema uvrštenju u olimpijski program i ako bude sreće, mogli bismo ga gledati već na Igrama u Tokiju 2020. godine.

Inače, muaythai ima preko 400.000 registriranih sportaša širom svijeta te 135 nacionalnih saveza.

Prema nekoj proceduri, od ulaska u MOO do uvrštenja u program Igara može proći i do sedam godina. Međutim, gradovi domaćini mogu inzistirati na jednom sportu po vlastitom izboru. A kako je Japan zemlja dugačke borilačke tradicije, vjerujemo da će upravo muaythai biti promoviran u Zemlji Izlazećeg Sunca.

No u cijeloj ovoj priči oko ulaska IFMA-e u MOO, moramo spomenuti da velike zasluge za taj prijevremeni ulazak pripadaju i hrvatskoj legendi, kickboksaču Branku Cikatiću, prvom čovjeku Hrvatskog saveza tajskog boksa, koji je u listopadu bio organizator Europskog prvenstva u Splitu. Naime, na tom je EP-u poseban gost bio predstavnik MOO-a Poljak dr. Mieczyslaw Bigoszewski koji je dao zeleno svjetlo ovom sportu za ulazak u MOO.

'Rekao je da je to bilo jedno od najbolje organiziranih prvenstava koje je posjetio. Već tada sam dobio signal da se o muaythayju ozbiljno razmišlja kao članu MOO-a, ali sada su nas sve preduhitrili i razveselili. Možda smo Poljaka smekšali i prekrasnim izletima po Dubrovniku, Zadru, Šibeniku', presretan je nakon primljene vijesti bio i Branko Cikatić.