TAKO SE TO RADI

Siena se protiv dopinga bori detektorom laži

14.08.2009 u 19:28

Bionic
Reading

Talijanski nogometni prvoligaš Siena odlučio je uvesti nove mjere u borbi protiv dopinga, pa će se tako igrači toga kluba odsada morati podvrgnuti detektoru laži kako bi dokazali da nisu koristili nedopuštena sredstva

U Sieni koriste aparat koji je programirao profesor sa Sveučilišta u Padovi Giuseppe Sartori, a voljni su ga ponuditi i svim drugima koji su zainteresirani.

'Koristili smo poligraf na igračima s kojima pregovaramo u vezi dolaska u klub. Zasad smo ga koristili samo za potrebe svoga kluba, no smatramo da je vrijeme da ga ponudimo i drugim klubovima, ali i osiguravajućim tvrtkama', kazao je liječnik Siene Umberto Zerbini.

'Ukoliko neki igrač bude pozitivan na dopinškoj kontroli, tada klub trpi financijsku štetu zbog gubitka sponzora, ali i sportsku jer se izostanak dopingiranog igrača može negativno odraziti na rezultate', dodao je Zerbini.

Čitavo ispitivanje traje oko 15 minuta, tijekom kojih se igraču postavi 70-ak pitanja te se promatra aktivnost mozga i određuje jesu li njegovi odgovori istiniti.