cirkus u 'oktanskom cirkusu'

Senzacionalan preokret nakon utrke za VN Saudijske Arabije; ispravljena je velika nepravda

20.03.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Fernando Alonso je utrku za Veliku nagradu Saudijske Arabije završio na trećem mjestu. Bilo je to 'okruglo' 100. postolje u fantastičnoj karijeri. No, suci su nakon ceremonije proglašenja pobjednika Alonsu oduzeli treće mjesto zbog 'kršenja pravila u boksu', ali su par sati nakon do sada neviđenog skandala ipak promijenili svoju odluku i ispravili nepravdu

Veliki skandal potresa svijet Formule 1, a u centru pažnje su, svom odgovornom poslu očigledno nedorasli suci. Naime, na Velikoj nagradi Saudijske Arabije odlučili su strogoću 'trenirati' na jednom od legendarnih pilota Formule 1, španjolskom asu i nekadašnjem svjetskom prvaku Fernandu Alonsu koji vozi za Aston Martin.

Podsjetimo, Alonso je na samom startu utrke pogrešno pozicionirao svoj bolid u svoj startni blok i zbog toga je kažnjen s pet sekundi. Kad je išao u boks na promjenu guma, trebao je prvo odraditi tu kaznu, a tek onda su mehaničari mogli započeti s radom na bolidu.

I, što se dogodilo? Alonso je bio u boksu, odradio je kaznu te se vratio na stazu i utrku završio na trećem mjestu. Bilo bi to njegovo jubilarno 100. postolje u Formuli 1. Ceremonija proglašenja pobjednika već je odrađena, podijeljeni su pehari, a onda stiže obavijest sudaca o novoj kazni za Alonsa! Šok i nevjerica! Samo par minuta nakon završetka svečanog proglašenja. Suci su tvrdili da je netko od mehaničara u boksu Aston Martina prerano dodirnuo bolid i zbog toga je Alonsu na njegovo vrijeme utrke dodano još deset sekundi. Tako je u tom trenutku na treće mjesto 'prebačen' George Russell, a Alonso je pao na četvrto.

  • +10
Formula 1, VN Saudijske Arabije Izvor: EPA / Autor: STR

Momčad Aston Martina odmah se žalila na tu odluku, a FIA je par sati nakon cijelog skandala objavila da ukida kaznu za Alonsa te mu vraća treće mjesto koje je na utrci i osvojio!

'Naša odluka da kaznimo bolid broj 14 nije bila adekvatna i mora biti poništena. To smo i učinili', objavila je FIA uz napomenu kako su suci još jednom detaljno pregledali snimke te utvrdili da nema dovoljno elemenata za novu kaznu.

Shodno toj odluci Fernando Alonso je ponovno treći, a Russel se vraća na četvrto mjesto.