TJEDAN DANA KOME

Schumijevi fanovi na iglama: Je li zbilja izvan životne opasnosti?

05.01.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Michael Schumacher točno je tjedna dana u stanju inducirane kome u bolnici u Grenobleu, a iako se pojavila informacija da se nalazi izvan životne opasnosti, službena verzija i dalje glasi: Nijemac je stabilno, ali kritično

Schumi je prošle nedjelje doživio tešku nesreću na skijalištu Meribel, pri kojoj je ozlijedio glavu i završio na intenzivnoj njezi u bolnici u Grenobleu. U ponedjeljak su vijesti bile vrlo loše, a doktori potvrdili da se veliki Nijemac bori za život. U utorak ipak malo bolje vijesti: nakon druge operacije njegovo je stanje bilo stabilno, no i dalje kritično. Sve do nedjelje više nije bilo službenih informacija iz bolnice, a doktori poručuju medijima da će sazvati sljedeću press koferenciju kada bude značajnih promjena. Ona neće biti prije ponedjeljka.

Međutim, iz bolnice je ipak procurila informacija i to vrlo dobra. Philippe Streiff, bliski prijatelj i bivši vozač, dao je izjavu ispred bolnice o stanju sedmerostrukog prvaka Formule 1.

'Ja nisam doktor i ponovit ću ono što mi je rekao kirurg Gerard Saillant, a to je da stanje jest ozbiljno, ali njegov život više nije u opasnosti', rekao je.

Schumacherovi fanovi bili su iznimno zadovoljni kad su ovo čuli, no brzo je reagirala glasnogovornica sedmerostrukog F1 prvaka.

'Michealovo stanje je nepromijenjeno, kritično, ali stabilno. Naglašavamo da sve informacije o njegovom zdravlju, a koje ne dolaze od nadležnih liječnika ili njegovog menadžmenta, nisu valjane i čista su nagađanja', kaže Sabine Kehm. Obitelj se vjerojatno boji hoće li se Schumi probuditi na pravi način iz kome, jednom kad liječnici odluče da je spreman i ne žele davati nikakve optimistične prognoze unaprijed.

'U pravilu, potrebna su dva ili tri tjedna prije nego što se pacijent probudi kod ovako teške traume. No potrebni su još dani ili čak tjedni da bi otvorio oči i normalno komunicirao. Nažalost, također je moguće da se ne probudi na pravi način i bude u stanju vegetiranja, ako je šteta na mozgu prevelika,' rekao je profesor Uwe Kehler, neurokirurg za njemački Bild.

Nastavlja se i istraga same nesreće. Zanimljivo, Schumacher je imao kameru na sebi dok je skijao, a francuski istražitelji sada istražuju snimku da bi otkrili što se zapravo dogodilo u Meribelu i postoji li krivac za nesreću njemačkog velikana. Također Der Spiegel donosi svjedočanstvo jednog skijaša koji je snimao svoju djevojku kako skija pa slučajno snimio i Schumacherov pad. Kaže da se dogodio pri maloj brzini od oko 20km/h, a snimku će predati francuskoj policiji. Bild pak tvrdi da je Schumi stradao pomažući kćerki jednog svog prijatelja.

Za to vrijeme Schumacherovi navijači mole za njegov oporavak, a pojavila se i pjesma koja bi ga trebala potaknuti na daljnju borbu. Nije riječ o vrhuncu glazbene umjetnosti, ali pozitivna energija koja krasi ovu pjesmu svakako može samo pomoći...