TOP ANALIZA

Saznajte sve o igračima Porta i šansama Dinama

18.09.2012 u 16:40

Bionic
Reading

U utorak navečer zagrebački Dinamo, drugu sezonu u nizu, započinje natjecanje po skupinama Lige prvaka

Prvi protivnik je Porto o kojem je korisnik community portala tribina.hr Nano2401 napisao detaljnu analizu, a najzanimljivije dijelove vam prenosimo.

Kadar

Vratari
Što se vratara tiče, tu je za ovu utakmicu, ali vrlo vjerojatno i za cijelu sezonu, sve jasno. Helton zasigurno ima sigurno mjesto na vratima Porta. Osim što je već nekoliko godina standardan vrata kluba, Helton je i povremeni brazilski reprezentativac što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Do sada je za Brazil upisao 10 nastupa. Ove godine je za Porto branio u sva tri ogleda u nacionalnom prvenstvu (osvojenih sedam bodova u tri utakmice te trenutačno dijele 1. mjesto s Benficom). Iako je vrlo kvalitetan vratar, Helton je sklon velikim 'kiksevima', što svakako može biti šansa našemu prvaku. Osim Heltona, Porto još ima tri vratara u svom kadru: Brazilca Fabiana, Portugalca Venturu te sedamnaestogodišnjeg Angolca Kadua.

Obrana
Obrana Porta je možda nešto slabiji dio ekipe, iako je daleko od toga da je se može nazvati lošom. Tu ima puno vrlo kvalitetnih braniča kao što su Otamendi, Maicon, Alex Sandro i Rolando ili pak Danilo. Alex Sandro i Danilo su vrlo brzi bočni braniči koji su skloni probijanju bokova, na što će Dinamo morati obratiti pozornost. Ako je suditi po zadnjih nekoliko susreta, stoperski dvojac trebali bi činiti Otamendi i Maicon, a na bočnim obrambenim pozicijama trebali bi zaigrati ranije spomenuti Alex Sandro i Danilo

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Nano2401.

Vezni red
Vezni red Portugalaca svakako je najjači dio ekipe. Glavnu ulogu u veznom redu Porta ima Joao Moutinho, ujedno i njihov najvredniji igrač. Nakon što je ovo ljeto bio na korak do prelaska u Tottenham, sada je sigurno još motiviraniji da pokaže svoje vrijednosti. Uz Moutinha svakako treba spomenuti zadnjeg veznog Belgijanca Defoura te nešto kreativnijeg Lucha Gonzaleza (kapetana) te mladog Jamesa Rodrigueza. Rodriguez je proglašen za jednog od najvećih talenata Portugalske lige te će naši vezni igrači svakako morati obratiti pozornost na tog mladog igrača koji bi mogao zauzeti mjesto Hulka koji je nedavno otišao u ruski Zenit. Trener Porta za ovu utakmicu vjerojatno neće moći računati na Fernanda zbog ozljede mišića, što je zasigurno veliki gubitak za Porto zbog njegove iznimne kvalitete u prekidanju protivničkih akcija te povezivanju obrane s isturenijim igračima.

Napad
Nakon što su prošle sezone prodali Falcaa, a ove Hulka, Porto se moro pojačati novim napadačima, jer je prošle godine pristigli Kleber još uvijek pomalo ostao ne dorečen, a Varela sve više gubi povjerenje trenera... Tako su ove sezone dovedena tri nova napadača od kojih je sigurno najkvalitetniji (najskuplji) Jackson Martinez za visokih 8,8 milijuna eura. Na ovoga igrača Dinamovi stoperi posebno moraju obratiti pažnju, jer iako je novi u ekipi, prilagodio se u rekordnom roku i u dosad tri odigrane utakmice zabio je dva pogotka. Martinez je klasičan centarfor koji se odlično snalazi i glavom i nogom te svojim osjećajem za gol i realizacijskim sposobnostima jako podsjeća na svog sunarodnjaka i bivšeg igrača Porta Falcaa. Drugi igrač koji je doveden i koji se odmah izborio za mjesto u sastavu je mladi krilni napadač Christian Atsu (20) koji je vraćen s posudbe iz Rio Avea gdje je prošle godine u 27 nastupa postigao šest pogodaka te četiri asistencije. Ovaj omaleni Ganac bit će velika prijetnja našem Vidi. Vrlo je brz i okretan te u tandemu s Martinezom tvori vrlo ubojitu kombinaciju.

Sastav Porta: Helton - Danilo, Maicon, Otamendi, Alex Sandro - Defour - Moutinho, Gonzalez - Rodriguez, Atsu - Martinez

Sastav Dinama: Kelava - Vrsaljko, Tonel, Šimunić, Pivarić - Ademi, Kovačić (Calello), Carassco, Sammir, Ibanez - Čop (Beqiraj)

O utakmici
Porto je na papiru veliki favorit u ovoj utakmici, no ni Dinamo nije bez izgleda. Iako je kvaliteta na strani Porta, Dinamo uz solidnu podršku tribina u jednoj borbenoj i taktički pametno posloženoj utakmici može doći do boda (ako ne i tri). Argumenata za ovako pozitivno mišljenje je nekoliko. Porto već tri tjedna nije odigrao nijednu službenu utakmicu, a ujedno im je u ta tri tjedna nedostajalo više od pola igrača koji su nastupali za svoje nacionalne momčadi. U međuvremenu su ostali i bez glavnog igrača (Hulka) što im je svakako veliki gubitak. Uza sve to, Porto ima nekoliko slabijih točaka koje bi se mogle neutralizirati, a time bi se i u velikoj mjeri povećale Dinamove šanse. Ako u početnom sastavu budu Atsa i Rodriguez (a sve najave govore da će biti), koji su vrlo mladi igrači, ključno je za Dinamo da Vrsaljko i Pivarić budu blizu njih i da im ne dopuste da neometano primaju lopte. Njihovim zaustavljanjem automatski se u nepovoljniji položaj stavlja Martineza koji najviše voli kada mu lopte dolaze s bokova.

Dinamo - Porto
Vrsaljko i Pivarić će to teško moći sami napraviti pa će stoga biti ključna pomoć bočnih igrača ili zadnjih veznih (ovisno u situaciji). Stoga mislim da su Carrasco i Ibanez idealni za te dvije pozicije na bokovima, jer osim što su brzi i prodorni prema naprijed, imaju i iskustvo igranja u zadnjoj liniji, što će u ovakvoj nešto povučenijoj utakmici sigurno biti potrebno. Nakon prodaje Badelja ostaje otvoreno jedno mjesto na zadnjem veznom. Ako je Kovačić dovoljno spreman, to mjesto trebalo bi pripasti njemu, no ako to nije slučaj, tu bi poziciju trebao popuniti ili Brozović ili Calello. Malu prednost dajem Calellu zbog iskustva igranja europskih utakmica, što Brozović nema (u ovakvoj utakmici iskustvo vrlo važan faktor).

U vrhu napada treba očekivati Čopa, koji je u odnosu na Beqiraja nešto brži što je neophodno u ovakvoj utakmici u kojoj će Dinamo biti uglavnom podređen protivnik (kontre).

I za kraj Dinamu možemo zaželjeti puno sreće i neka dečki samo hrabro, koncentrirano i borbeno uđu u utakmicu i rezultat neće izostati.