vrhunska sportska infrastruktura

Savršeno indoor igralište: Nove dimenzije dvoranskih sportova u Rovinju i Vrsaru

08.11.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Pod mediteranskim nebom na obali Istre, Rovinj i Vrsar za aktivne posjetitelje već generacijama stvaraju neodoljivu kombinaciju gostoprimstva i ponude vrhunske sportske infrastrukture

Ovi idilični istarski gradići odnedavno pružaju i posebnu ponudu za ljubitelje dvoranskih sportova: s izgradnjom modernih sportskih dvorana i terena, osmislili su idealno okruženje za sportaše koji žele unapređivati svoje vještine u sportovima poput rukometa, košarke, odbojke, futsala, borilačkih sportova, stolnog tenisa, badmintona, gimnastike ali i pikada, stolnog nogometa te šaha.

Ovaj novi destinacijski proizvod razvija se u suradnji između uglednih partnera:, Turističkih zajednica Rovinja i Vrsara, Valbruna sporta, Montrakera iz Vrsara te hotelske kompanije Maistra. U cilju povećanja broja dolazaka i noćenja, partneri su udružili snage kako bi stvorili dinamičnu infrastrukturu za dvoranske sportove, a njihova inovativna inicijativa, koja se razvija od 2022. godine, ne samo da obogaćuje sportsku ponudu Vrsara i Rovinja, već i transformira način na koji ih posjetitelji doživljavaju. Jer ova suradnja ne donosi samo poboljšane uvjete na sportskim terenima, ona pomaže u stvaranju zajednice, poticanju zdravog načina života i oživljavanju strasti prema sportskom duhu.

Pravi biser u sportskoj infrastrukturi ne samo Vrsara, već i cijele Istre, nova je sportska dvorana Saline koja profesionalnim sportašima i timovima na raspolaganje stavlja fantastične uvjete za održavanje priprema, kao i za organizaciju natjecanja. Od središta grada udaljena je svega 500 metara, a jednako toliko i od mora i smještajnih objekata. Za još lakši pristup, ima i vlastito prostrano parkiralište, a potpuno je pristupačna i osobama s invaliditetom. Modularna dvorana površine 3.200 četvornih metara sagrađena je 2021. godine i nudi visokokvalitetne uvjete za treniranje i natjecanja. Uz polivalentno borilište veličine 45 x 27 metara, nalaze se i suvremeno opremljene svlačionice, sanitarije te garderoba i spremišta, dok gledalište ima čak 450 mjesta. Uz odlične mogućnosti ozvučenja, savršenu klimatizaciju i opremu, koja uključuje i multifunkcionalni semafor i LED display te teretni pristup, dvorana Saline pruža sve pogodnosti i za održavanje različitih natjecanja. Iz jednodijelne dvorane moguće ju je prenamijeniti dvodijelnu ili trodijelnu, a dodatnim sadržajima kao što su ambulanta, ljekarna i caffe bar osigurava udoban boravak i sportašima i gledateljima. Arhitektonski je savršeno uklopljena u prirodni ambijent, a jedinstvena je i po nevjerojatnom pogledu koji se s tribina pruža na stari dio Vrsara.

Rovinj pak nudi tri sportske dvorane za pripreme sportaša: sportsku dvoranu Valbruna, smještenu u neposrednoj blizini kompleksa nogometnih igrališta koji čine veći dio sportsko-rekreativne zone, opremljenu za rukomet, odbojku, košarku, mali nogomet, gimnastiku i badminton te udaljenu 1,4 km od hotela Lone; zatim 3.500 m2 veliku sportsku dvoranu Gimnasium, opremljenu za rukomet, košarku, odbojku i mali nogomet, od hotela udaljenu 2 km; kao i manju dvoranu Pionirski dom koja se koristi za odbojku, ples i balet, a od hotela je udaljena svega 1,7 km.

Sportske dvorane Valbruna, Gimnasium i Pionirski dom nalaze se u neposrednoj blizini sportsko-rekreativne zone koja je pretežno namijenjena nogometu. U toj se zoni od infrastrukture nalaze gradski stadion, dva pomoćna igrališta za nogomet i kombinirano manje igralište prekriveno umjetnom travom koje je prema potrebi moguće podijeliti na dva još manja. Prema jugu, u neposrednoj blizini hotela Lone nalaze se i tri košarkaška igrališta te zemljani teniski tereni. Zapadno se pak nalazi gradski bazen, udaljen oko 800 m. Tu je i označena trail staza 401, Sunčana obala Grofa Hüterotta, a na istoj je ruti i transverzala Umag – Pula. Za aktivnosti van dvorane je najbolje koristiti zaštićenu Park šumu Zlatni rt kroz koju prolazi navedena trail staza, nekoliko biciklističkih staza, a u sklopu lokacije nalazi se i sportsko penjalište.

Međutim, Rovinj i Vrsar nisu samo atraktivne destinacije za ljubitelje dvoranskih i ostalih sportova, već i domaćini brojnih sportskih događanja i natjecanja. Jedan od značajnih primjera je iznimno uspješna organizacija kvalifikacijskog susreta za plasman na Europsko stolnotenisko prvenstvo između reprezentacija Hrvatske i Španjolske, koji se održao u Vrsaru u veljači ove godine. Naši su stolnotenisači upravo u novoj dvorani Saline izborili plasman na EP u Švedskoj, a gledatelji su uživali u napetim i uzbudljivim mečevima između vrhunskih igrača.

Osim toga, Rovinj i Vrsar bili su domaćini i drugih prestižnih natjecanja, kao što su međunarodno natjecanje u ritmičkoj gimnastici 'Galatea Cup', koje je u travnju okupilo više od 500 gimnastičarki u dobi od 5 do 23 godine iz čak 16 zemalja. Zatim međunarodno natjecanje u rukometu 'Croatia Youth Cup 2023', koje u kolovozu privuklo brojne muške ekipe iz cijelog svijeta, te 'Unisport' sveučilišno prvenstvo u košarci, koje je u lipnju okupilo najbolje sveučilišne košarkaše i košarkašice iz Hrvatske, a na kojem se igralo uistinu na svjetskoj razini. Rovinj i Vrsar također su organizirali pripremne kampove u stolnom tenisu u suradnji sa STK Vrsar i STK Savez HR, koji su privukli mnoge igrače i igračice stolnog tenisa koji su pod stručnim vodstvom i u vrhunskom ambijentu željeli poboljšati svoje vještine.

Sve ove aktivnosti pokazuju da su Rovinj i Vrsar postali vrlo popularni među sportskim klubovima, savezima i organizatorima međunarodnih turnira, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. U posljednje dvije godine, primjerice, zabilježen je veliki porast interesa za korištenjem sportskih dvorana, a interes stiže od sportaša svih uzrasta, od djece do odraslih i veterana. Glavna inozemna tržišta koja na pripreme u Rovinj i Vrsar u periodu od veljače do lipnja šalju najveći broj sportaša su Njemačka, Austrija i Slovenija, a najviše se koriste dvorane za pripreme klubova, trening kampove i turnire te natjecanja. Dvoranski sportovi zastupljeni u dvoranama u Rovinju i Vrsaru su raznovrsni i zanimljivi. Osim već spomenutog stolnog tenisa, ritmičke gimnastike, rukometa i košarke, tu su i pikado, šah, borilački sportovi i odbojka. Za sve ove sportove, Rovinj i Vrsar nude kvalitetnu sportsku infrastrukturu i opremu, kao i stručnu podršku i organizaciju.

Jedna od velikih prednosti sportskih dvorana u Rovinju i Vrsaru njihova je blizina smještajnim objektima, koji nude udobnost i uslugu na visokoj razini. Sportaši mogu birati između različitih vrsta smještaja, od hotela do apartmana, ovisno o svojim potrebama i željama. Sportske dvorane su također smještene u blizini biciklističkih i jogging staza uz more i šume (Kontija, Punta corrente), koje omogućuju i posebne vrste treninga na otvorenom. Dodatna prednost je blizina gradskim centrima Rovinja i Vrsara, gdje sportaši mogu uživati u bogatoj kulturnoj i gastronomskoj ponudi, kao i ugodnoj atmosferi.

Rovinj i Vrsar su, dakle, idealne destinacije za dvoranske sportove, gdje sportaši i klubovi mogu pronaći sve što im treba za treninge, razvoj i nove sportske uspjehe. Ova dva istarska grada dokazala su da itekako znaju stvoriti novu vrijednost za posjetitelje na tržištima posebnih interesa, koja se temelji na kvaliteti, inovaciji i suradnji. Spoj ljepote prirode, bogatstva kulture i vrhunske sportske infrastrukture čini Rovinj i Vrsar primjerima jedinstvene ponude koja zadovoljava najrazličitije potrebe i želje ljubitelja sportskih aktivnosti, kako u dvoranama tako i na otvorenom.