VELIKI INTERVJU

Savićević otvoreno o regionalnoj ligi i ex-Yu nogometu!

07.05.2013 u 14:42

Bionic
Reading

'BiH je najbliži plasmanu na Svjetsko prvenstvo. I Hrvatsku vidim u Brazilu, a Crnu Goru u dodatnim kvalifikacijama', kazao je proslavljeni nogometaš

Proslavljeni nogometaš i aktualni predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija kako problem u formiranju regionalne nogometne lige ne treba tražiti u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, već u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena s prostora bivše SFRJ, danas dužnosnik kojeg respektiraju u cijelom svijetu, rekao je i kako se ne želi upuštati u 'velike priče' oko eventualnog osnivanje regionalnog natjecanja.

'Mogli bismo razgovarati dva sata o regionalnoj ligi i ništa konkretno ne bismo zaključili. Činjenica je da će se teško formirati takva vrsta natjecanja u nogometu. Da ne dolaze gostujući navijači na stadione? To bi bilo totalno loše i liga ne bi imala svrhu. Kažem, gostujući navijači mogli bi iz Makedonije u Crnu Goru i obratno, ali kako bi Bosanci i Hrvati u Srbiju ili Srbijanci u Hrvatsku i Bosnu?! Pa rizik bi bili i susreti bosanskih i hrvatskih klubova itd. Dakle, 'ajmo na drugu temu', kazao je Savićević koji ipak smatra da bi regionalno natjecanje poboljšalo kvalitetu klubova u regiji.

DEJAN SAVIĆEVIĆ
Mogli bismo razgovarati dva sata o regionalnoj ligi i ništa konkretno ne bismo zaključili

'Da budemo jasni, kvaliteta reprezentacija zemalja bivše Juge i ovdašnjih klubova ne bi se uvelike smanjila. Nacionalne momčadi uvijek će imati puno bolje rezultate od klubova jer od Vardara do Triglava vlada besparica, pa su igrači primorani ići u inozemstvo i zarađivati van granica svojih država. Ne očekujem da neki od klubova iz nekadašnje države u skorije vrijeme napravi bum na europskoj sceni', naglasio je Savićević, koji se kao igrač proslavio nastupima za Crvenu zvezdu i AC Milan, s kojima je osvajao Ligu prvaka.

Na putu prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Savićević vidi dvije, a možda i tri državne momčadi iz regije.

'Bosna i Hercegovina najbliža je direktnom plasmanu na SP. Prva je u grupi, ali ne treba se veseliti unaprijed. Igrači selektora Safeta Sušića imaju još mnogo prepreka do Brazila. Grci su opasni kada su ranjeni, a i Slovaci još nisu otpali', upozorio je Savićević za AA i dodao kako smatra da će Hrvatska biti siguran putnik u Brazil.


'I Hrvatsku vidim na Svjetskom prvenstvu, premda ne znam hoće li direktno ili kroz dodatne kvalifikacije do Brazila. Ne treba zaboraviti da je u grupi sa strašnom Belgijom. Srbija i Makedonija trenutačno nisu konkurentne za velika djela', istakao je proslavljeni nogometni as.

Savićević se posebno osvrnuo na situaciju u i oko reprezentacije Srbije.

'Nije mi jasno - naprave smjenu generacije te iz utakmice u utakmicu podmlađuju ekipu, a pritom obećavaju rezultate. To nije moguće. To je suludo', tvrdi Savićević.

DEJAN SAVIĆEVIĆ
Najbolji igrač svijeta je Lionel Messi. Rame uz njega je Cristiano Ronaldo, a ako treba birati i trećeplasiranog, onda je to Zlatan Ibrahimović. Među najboljima su i Edinson Cavani, Falcao, Robert Lewandowski

Svoju Crnu Goru popularni Genije vidi u doigravanju za predstojeći SP.

'Ako pobijedimo Ukrajinu 7. lipnja u Podgorici, onda smo blizu dodatnih kvalifikacija. Ne, to ne znači da se odričemo prve pozicije na ljestvici kvalifikacijske grupe H, no realno je da su Englezi i dalje favoriti za direktni 'let' u Brazil. Igrat ćemo najbolje što znamo i možemo. U takvim okolnostima možemo puno toga napraviti', poručio je Savićević.

Prvi čovjek crnogorskog nogometa posebno je naglasio dobru suradnju FSCG-a sa savezima zemlja u okruženju.

'Nema nikakvih problema u našim odnosima. Mi Crnogorci odlično surađujemo s Bosancima, Hrvatima, Srbima, Makedoncima, Slovencima i Albancima. Igrali smo i prijateljske utakmice s nekima, a vjerujem da ćemo uskoro to dogovoriti i s nacionalnim momčadima BiH, Hrvatske i Srbije. Teško je doći do termina odigravanja prijateljskih utakmica. Možda iduće godine jer u studenome 2013. planirali smo igrati dodatne kvalifikacije za SP. Tko zna, možda se s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom sastanemo i na SP-u u Brazilu', kazao je kroz smijeh Savićević.

Nije mogao izdvojiti tko je, prema njegovom mišljenju, najbolji nogometaš u regiji, ali je nabrojao njih nekoliko.

'Iz Hrvatske, to su Luka Modrić, Mario Mandžukić i Darijo Srna. U BiH najbolji su Edin Džeko i Vedad Ibišević. Vedad je radio čuda jedno vrijeme u Njemačkoj. Divio sam mu se. Sjajan igrač je i Miralem Pjanić iz Rome. Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović su top tri nogometaša iz Srbije. Kod nas u Crnoj Gori prve zvijezde su Mirko Vučinić i Stefan Jovetić. Eto, to je elita sa zapadnog Balkana', kazao je Savićević i za AA ipak izdvojio dvojicu:

'Za mene, najbolja su dva Crnogorca. Međutim, neka mi nitko ne uzme za zlo. Ovo sam rekao navijački i patriotski.'

Za razliku od regije, Savićević nema dilema oko najboljih na svjetskom nivou.

'Najbolji igrač svijeta je Lionel Messi. Rame uz njega je Cristiano Ronaldo, a ako treba birati i trećeplasiranog, onda je to Zlatan Ibrahimović. Među najboljima su i Edinson Cavani, Falcao, Robert Lewandowski. Najbolji obrambeni nogometaš je Tiago Silva', zaključio je Dejan Savićević u intervjuu za agenciju Anadolija.