PA KOLIKO TO KOŠTA?

Saudijci predstavili čudo od stadiona za SP 2034., graniči sa znanstvenom fantastikom

16.01.2024 u 06:12

Bionic
Reading

Saudijska Arabija otkrila je kako bi trebao izgledati novi stadion princa Mohammada bin Salmana u Qiddiya Cityju koja bi trebao nadmašiti sve dosadašnje sportske arene

Ova azijska država najvjerojatnije će ugostiti Svjetskog nogometno prvenstvo 2034., s najmodernijim stadionom/dvoranom koja sadrži prvi u svijetu potpuno kombinirani teren na uvlačenje, kao i krov.

Višenamjenska arena u gradu Qiddiya, bit će stvorena za najveće sportske, zabavne i kulturne događaje u regiji. Očekuje se da će impresivna konstrukcija privući posjetitelje iz cijelog svijeta dok će revolucionirati tradicionalno iskustvo stadiona sa svojim impresivnim dizajnom i jedinstvenim tehnološkim značajkama koje stavljaju gledatelje u središte predstave.

Stadion Prince Mohammad bin Salman, koji je dizajnirala vodeća arhitektonska tvrtka Populous, bit će prvo potpuno integrirano mjesto na svijetu s kombiniranim krovom na uvlačenje, terenom i LED zidom. Pametno planiranje omogućit će mjestu neprimjetno prebacivanje između pojedinih događaja u nekoliko minuta.

Prema Qiddiji, koja je sponzor saudijskih klubova Pro lige Al-Nassr i Al-Hilal, LED zid će biti 'portal za prijenose događaja uživo, filmove visoke razlučivosti i laserske emisije nudeći gostima novo, impresivno iskustvo sa svakim posjetom. Posjetitelji će moći uživati u višestrukim spektaklima u jednom danu, uključujući nogomet, boks, esport, koncerte i kazališne predstave, dok će im biti omogućen pristup podacima uživo i informacijama uključujući korištenje najnovije holografske tehnologije, koja omogućuje virtualne interakcije sa slavnim osobama i zvijezdama.

Stadion princa Mohammada bin Salmana nalazit će se na vrhu 200 metara visoke litice Tuwaiq koja oduzima dah, koja je udaljena samo 40 minuta od Rijada, i nalazi se u izravnoj blizini 50.000 četvornih metara trgovina, restorana, hotela i zabavnih prostora.

Kada bude otvoren, spektakularni stadion primat će 45.000 gledatelja. To će također biti jedno od predloženih mjesta za Svjetsko prvenstvo 2034. Predviđeno je da bude domaćin natjecanja na Saudi King Cupu, Asian Cupu i Azijskim igrama 2034. godine – što sugerira da bi 7,6 milijuna posjetitelja godišnje moglo proći kroz stadion.

Koliko će koštati? To ne znaju ni Saudijci, ali tamo novac nije problem.