NAMJEŠTANJE UTAKMICA

Šapina 'propjevao' tajne kladioničarske mafije

18.09.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Hrvat Ante Šapina, koga se u Njemačkoj naziva "kumom kladioničarske mafije", u istražnom zatvoru je priznao svoju krivnju. Navodno je opširne iskaze dao u više od deset ispitivanja od strane njemačkih istražitelja

Šapina se od 29. studenog prošle godine nalazi u zatvoru u Dortmundu kao jedan od glavnooptuženih u kladioničarskom skandalu koji je prošle godine potresao ne samo njemačku, već i međunarodnu nogometnu scenu. Prema navodima njemačkog web portala Spiegel Online, Šapina je u međuvremenu odlučio surađivati s istražiteljima. To proizlazi iz dokumenata državnog tužiteljstva iz Bochuma, koje već više od godinu dana istražuje slučaj koji je u spisima zaveden pod znakom 35 Js 40/09. Iz tog se dokumanta može zaključiti da je Ante Šapina od travnja ove godine dao iskaze u više od deset razgovora s istražiteljima.

Šapinu, koji je 2005. godine već u Berlinu bio zbog manipulacija na kladionicama osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, sada se optužuje za namještanje ukupno 172 utakmice - od Njemačke i Švicarske sve do Hrvatske, Makedonije, Turske - pa čak i do kanadske nogometne lige.

Buchumskim istražiteljima Šapina je priznao da je još prije odsluženja prijašnje kazne počeo za vrijeme redovnih izlazaka iz zatvora iznova manipulirati nogometne utakmice. Nakon odsluženja kazne u srpnju 2008. Šapina je preko londonskog kladioničarskog posrednika počeo ulagati novac u manipulirane utakmice na azijskom kladioničarskom tržištu.

S tim posrednikom je dogovoren i posebni šifrirani jezik: kada je riječ bila o 'jednoj zvijezdi', partneri u Londonu su znali da se radi o niskom stupnju manipuliranosti neke utakmice. 'Pet zvijezda' je označavalo visok stupanj manipulacije. To je primjerice uključivalo 'golmana, trojcu obrambenih igrača i jednog igrača u veznom redu.'

Te informacije su partneri u Londonu koristili za ulaganje novca na azijskim kladionicama - novac je ciljano ulagan u utakmice koje je Šapina lažirao, a što je stupanj manipulacije bio viši, to se u utakmicu ulagalo više novca. Do uhićenja Šapine, stoji u spisima tužiteljstva, samo u Aziji je u 6000 oklada 'obrnulo' oko 32,5 milijuna eura. Čista zarada je iznosila točno 2,182.387 eura.

Već u prvom iskazu istražiteljima Šapina je optužio i njemačkog suca Felixa Zwayera, koji još uvijek sudi u prvoj njemačkoj nogometnoj ligi. U kladioničarskom skandalu prije pet godina su izjave tog suca dovele do otkrivanja potplaćenog i kasnije osuđenog suca Roberta Hoyzera. Bez da su ga istražitelji o tome pitali, Šapina je ustvrdio da je u utakmici regionalne lige Wuppertaler SV protiv Werdera II u svibnju 2004. potplatio ne samo Hoyzera već i tadašnjeg linijskog suca Zwayera.