RAPSODIJA U VODI

Šangaj: Kosovo bez zastave, Srbi i Hrvati favoriti

  • Autor: VLM
  • Zadnja izmjena 18.07.2011 14:02
  • Objavljeno 18.07.2011 u 13:26
Hrvatska vaterpolo reprezentacija

Hrvatska vaterpolo reprezentacija

Izvor: Cropix / Autor: Drago Sopta / CROPIX

Rekordni broj država sudionika (181) u Šangaju, a rekordan je i broj zaštitara za odličja. Za sigurnost 2.200 sportaša brine se 20 tisuća policajaca

Rekordni broj država sudionika (181) u Šangaju, a rekordan je i broj zaštitara za odličja. Za sigurnost 2200 sportaša brine se 20 tisuća policajaca.

Takve mjere sigurnosti nismo uočili ni na jednom prethodnom svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima. Policajci i redari doslovce su na svakom koraku, a neugodno nas je iznenadila novost u hotelima. Na svakom je ulazu kontrola slična onoj u zračnim lukama. Dakle, stvari koje imate sa sobom morate propustiti kroz rendgen, sve metalne predmete izvaditi iz džepova, skinuti remen.

I tako svaki put, bez obzira na to jeste li iz hotela skočili samo po sendvič. Među novinarima, koji su iznenađeni ovakvim sigurnosnim provjerama, pročula se informacija da je za sigurnost sudionika Svjetskog prvenstva u Šangaju angažirano oko 20.000 policajaca i redara. Može se vidjeti i nešto vojnika, ali njihova je nazočnost simbolična i služi više paradnim svrhama. Organizatori, naravno, ne žele otkriti koliko je policajaca i zaštitara angažirano. Kažu 'dovoljno da svima zajamčimo sigurnost'.

Pitali smo Portugalca Pedra Adregu, čelnika Finina odjela za komunikacije, je li Fina u tom smislu postavila bilo kakve zahtjeve domaćinu.

'Nije', odlučno je odgovorio Adrega. 'Ostavili smo Kinezima da sami procijene sigurnosne rizike i da u skladu s tim angažiraju potreban broj ljudi.'

Vidljivo je da u Kini nemaju problema s ljudstvom (samo Šangaj ima 14 milijuna stanovnika, s bližom okolicom 20). I tamo gdje je očito da bi posao mogla obaviti jedna osoba, angažirane su tri (cijena pune zaposlenosti). U svakom slučaju više od 2.200 sportaša (23 iz Hrvatske, nemamo predstavnike u skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju) i tek nešto manje novinara (ukupno je, zajedno s trenerima i ostalima, akreditirano 5.724 osoba) u sigurnim je rukama. U Šangaju su zastupljeni sportaši iz rekordne 181 države, među njima je i Kosovo, no na spektakularnom otvaranju prvenstva (na kojem su Kinezi sjajno spojili svoju tradiciju i moderna tehnološka dostignuća), ta bivša jugoslavenska pokrajina (jer nije članica Ujedinjenih naroda) bila je predstavljena ne pod svojom, nego pod zastavom Fine.

Prema procjenama kladioničara, Srbija je prvi favorit Svjetskog vaterpolskog prvenstva u Šangaju s koeficijentom 2,70. Druga je Hrvatska s tečajem 3,20. Reklo bi se logično, s obzirom na to da je riječ o svjetskom (Srbija) i europskom prvaku (Hrvatska). No, podcijenjena je Mađarska kojoj je određen tečaj 7. Pa ipak je riječ o reprezentaciji koja je trostruki olimpijski pobjednik. Tečajevi su ostalih favorita sljedeći: Italija 9, Crna Gora 10, Španjolska 15. Španjolci su također podcijenjeni: sa SP-a imaju dva zlata, dva srebra i broncu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi