DINKO MULIĆ

S Une preko Save do Londona

08.07.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Jedini hrvatski kajakaški olimpijac u čamac je prvi put sjeo u Bihaću, specijalizirao se za slalom na divljoj vodi, a veći dio godine trenira u inozemstvu jer kod kuće nema ičeg sličnog divljevodaškoj stazi

Kajakaš Dinko Mulić (29) na Olimpijskim igrama u Londonu natjecat će se u slalomu na divljoj vodi.

'U Hrvatskoj nemamo divljevodaških staza, nemamo čak ni išta slično', ističe Dinko.

Kad je u Zagrebu, vesla po Savi, na mirnoj vodi. Većim dijelom godine je izvan zemlje, u mjestima gdje postoje divljevodaške staze. Od 27. lipnja do 4. srpnja pod nadzorom trenera Stjepana Perestegija Dinko Mulić, poput ostalih sudionika, trenirao je upravo na olimpijskoj divljevodaškoj stazi u Londonu. Već 17. srpnja ponovno će u London.

Nastup na Olimpijskim igrama Dinko je izborio u kvalifikacijama. Kao i u ostalim sportovima, tako je i u slalomu na divljoj vodi broj sudionika ograničen. Dinko je izborio mjesto među 22 uspješnika. Među ovogodišnjim olimpijskim putnicima nema nekih od favorita.

Kvalifikacije su uvijek nepredvidive.

'U Londonu će se održati dvije kvalifikacijske utrke. Najuspješnijih 15 ići će dalje. U polufinalu će deset najbržih izboriti nastup u olimpijskom finalu. Sve je, dakle, moguće', nagovještava Dinko.

Kažu da je olimpijska divljevodaška staza u Londonu zahtjevna, teška.

'Odgovara mi takva staza', potvrđuje Dinko.

'To je staza po njegovoj mjeri, s puno rola, on to voli, to mu leži. Najviše je trenirao upravo na sličnoj stazi, na Tacenu', pripominje Igor Gojić, kanuist u neolimpijskim disciplinama spustu i sprintu.

Dinko, dakle, ne blefira. Težina staze nije mu isprika, nego izazov i prilika. Kaže da u kajakaštvu moraš imati osjećaj za vodu, instinkt kad, slikovito rečeno, potegnuti, a kad pustiti čamac. Razumije se, nema ništa bez snage, eksplozivnosti i tehnike, no ključan je osjećaj, žica za kajakaštvo.

Još u dječačkim danima i Dinka je, poput njegovih vršnjaka, mamilo nogometno igralište u Bihaću. No bio je rat, na stadion su bacani 'zvončići', majka sina Dinka nikamo nije puštala. I tako se Dinko, na poziv prijatelja Ervina Ezića, danas profesora tjelesnog odgoja, počeo baviti kajakaštvom. Do 2003. Dinko je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine. Na Europskom juniorskom prvenstvu 2002. u Bratislavi bio je četvrti. Pokojni Dražen Veselko, tadašnji direktor hrvatske reprezentacije, pozvao je Dinka u Hrvatsku.

'S nama je od 2004. Nije bilo problema pri prijelazu iz jedne reprezentacije u drugu, jer je Dinko imao dvojno državljanstvo', objašnjava trener Stjepan Perestegi.
Premda se u srednjoj školi školovao za tehniku i automatiku, Mulić nije upisao fakultet. Dugi mjeseci odsutnosti i boravci u inozemstvu učinili su svoje. No Dinko pokraj Bihaća ima zemlju, a kani se baviti rafting-biznisom.

'Una je dobra za rafting', potvrđuje.