TKO ĆE BITI KRALJ?

Rooney, Drogba i Higuain u lovu na Messija

16.04.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Klupska nogometna sezona približava se kraju i u prvom planu su borbe za momčadske trofeje. Ipak, u sjeni se vodi bitka za najboljeg strijelca Starog kontinenta

Trenutačno je vlasnik prestižne Zlatne kopačke Urugvajac Diego Forlan koji je lani u dresu Villarreala zabio 32 prvenstvena gola. Do kraja sezone u najboljim ligama ostala su još barem četiri kola, a sasvim je vjerojatno da će ponovno biti riječ o južnoameričkom igraču.

Manje eksponirani Argentinac parira Messiju

Sustav bodovanja u prvi plan stavlja elitu iz 'liga petice', jer se njihovi učinci množe s koeficijentom dva. Od šeste najbolje do 21. lige koeficijent je 1,5, a za ostale lige jedan.

Sada je vodeći Lionel Messi koji je zabio 27 golova, a slijede ga Wayne Rooney s pogotkom manje i Didier Drogba sa 25 golova. Ipak, Messi je u značajnoj prednosti, jer do kraja prvenstva ima još šest kola, a u Premiershipu e se igrati još samo četiri.

Niz nastavlja Realov Argentinac Gonzalo Higuain koji je možda i najveća prijetnja popularnom sunarodnjaku. Higuain ima 24 gola, ali i šest dvoboja do kraja. S obzirom na to da iznimno redovito zabija, nastavak njegova niza stavio bi Messija na pravu kušnju.

Listu najefikasnijih petero igrača iz elitnih liga zatvara najbolji strijelac Italije Antonio Di Natale. Udineseova špica na kontu ima 23 gola i još pet dvoboja pred sobom.

Ako Messi osvoji zlatnu kopačku, bit će tek drugi igrač u povijesti slavnih Katalonaca s tim dostignućem. Prije njega 'obuvao ju je' još samo Ronaldo, prije 13 godina. Inače, najuspješniji klub je bukureštanski Dinamo čija su trojica različitih igrača najefikasnija bila u četiri navrata. Sva četiri, naravno, prije uvođenja koeficijenata koji danas kroje realniju sliku s terena.