supersport hnl - 9. kolo

Rijeka s novim trenerom dočekuje poljuljani Osijek; Gorica želi iskoristiti Dinamov umor; evo gdje možete gledati utakmice

10.09.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Subota na hrvatskim prvoligaškim terenima donosi dva zanimljiva okršaja. Klubovi koji su se prošle sezone borili za naslov sad su prvi dnu tablice, a krizu su potvrdile i smjene trenera. Rijeku će protiv Osijeka po prvi put voditi Talijan Serse Cosmi. Dinamo pak, nakon pobjede protiv Chelseaja, a uoči gostovanja kod Milana, mora odraditi i okršaj kod Gorice

RIJEKA - OSIJEK (18.30 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Talijanski trener Serse Cosmi danas će debitirati na klupi Rijeke u utakmici devetog kola SuperSport HNL-a protiv Osijeka.

Cosmi je u ponedjeljak službeno preuzeo ekipu Rijeke i odradio prvi trening.

'Prije svega uvijek ima malo emocija uoči prve utakmice. Iako sam do sada prošao to mnogo puta, radujem se ovoj prvoj utakmici s velikim entuzijazmom i znatiželjom. Vidio sam ekipu koja je pomalo uplašena, koja je izgubila vjeru u svoje mogućnosti. Stoga je prioritet raditi na takav način da ekipa ponovno stekne povjerenje u sebe kako bi mogla biti na potrebnoj razini tijekom utakmica', rekao je Serse Cosmi u najavi utakmice.

  • +4
SuperSport HNL, 8. kolo: Dinamo-Rijeka, 2.9.2022. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Talijan je već treći trener koji će ove sezone voditi momčad s Rujevice. Niti u Osijeku nije puno ugodnije. Nakon Bjelice, momčad je preuzeo Austrijanac Poms.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Slavonskom klubu desetak igrača ili je otpalo ili je pod velikim znakom pitanja. Prema tome, jasno je da se pobjeda ne može najavljivati sa sigurnošću. Ali optimizma ne nedostaje.

'S estetske strane, ne očekujem lijepu utakmicu. Bit će ovo 'tuča' za svaku loptu obje momčadi... Imali smo dobar i intenzivan tjedan poslije kojeg sam optimističan. Vidio sam dobru energiju u momčadi i da smo spremni za tešku utakmicu u Rijeci. Znamo da smo prethodnih sezona imali problema kada smo igrali tamo, znamo da je to posebna utakmica, znamo i situaciju kod nas i u Rijeci, ali spremni smo za čvrstu utakmicu iz koje ćemo, nadam se, izaći kao pobjednici', rekao je Poms.

GORICA - DINAMO (21.05 sati, MAXSport 1, MAXtv)

'Čestitam Dinamu na pobjedi protiv Chelsea, na svemu što su napravili za hrvatski nogomet, to je za veliko poštovanje. Naravno, i naša motivacija mora biti na najvećoj mogućoj razini kada dolazi Dinamo. Momci jedva čekaju da utakmica počne i da upravo protiv najboljeg pokažemo svoje najbolje izdanje', rekao je trener Gorice i bivši izbornik Sjeverne Makedonije Angelovski, koji je prije desetak dana naslijedio Samira Toplaka. Ovako je komentirao moguće promjene u satavu zagrebačke momčadi, u odnosu na utakmicu protiv Chelseaja.

'Osim sjajnih rezultata koje je Čačić napravio, postoji i sistem rada koji funkcionira bez obzira tko je u momčadi. Imaju vrhunsku kvalitetu, neovisno o sastavu, ali mi moramo imati gard protiv svakog protivnika, jer svaka utakmica donosi tri boda i može se igrati protiv svakoga. Onaj koji se prije utakmice ne smatra favoritom, uvijek može iznenaditi', zaključio je Angelovski.

  • +5
Varaždin - Gorica, 8. kolo SuperSport HNL-a, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Dinamov trener Ante Čačić nije želio padati u 'trans' zbog pobjede nad Chelseajem, jer svjestan je važnost domaćeg prvenstva. I koliko mu je bilo teško prošle sezone na gostovanju baš kod Gorice, kada je vladala velika neizvjesnost u domaćem prvenstvu. Na istom stadionu, u smiraju prošle sezone Čačić je uspješno otvorio svoj drugi mandat na klupi maksimirskoga kluba. Plavi su tada, u dvoboju 32. kola krajem travnja, pobijedili s 1:0 golom kapetana Arijana Ademija u 85. minuti i tako uhvatili zalet i otvorili put prema naslovu prvaka.

Sada na zanimljiv i poticajan način razmišljaju u samoj Gorici gdje se nadaju da bi ovaj put oni mogli iznenaditi, da bi sad 'Gorica mogla biti Dinamo, dok bi Dinamo mogao biti Chelsea'.

'Imaju kvalitetu, sad su promijenili i trenera i sigurno će ih i to dodatno mobilizirati. U ovoj utakmici nemaju što izgubiti već samo dobiti. Igraju protiv favorita kao što smo mi igrali protiv Chelseaja. Rekao sam, mi moramo u svakoj utakmici težiti pobjedi, imamo za to kvalitetu i dovoljan roster igrača, ali i Gorica će na domaćem terenu biti maksimalno motivirana. Puno je lakše kad nemaš imperativ kao što im je sad slučaj protiv Dinama nego kad se od tebe očekuje pobjeda. Oni će sigurno stajati u niskom bloku, čekat će i učiniti sve da nas osujete u našim nastojanjima da dođemo do pogotka. Morat ćemo biti jako oprezni i budni, usredotočeni svih 90 minuta da bi naša kvaliteta došla do izražaja i da bismo došli do željenog rezultata', jasan je Dinamov trener Čačić te nastavlja u istom smjeru.

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

'Sigurno je da nakon utakmica poput ove protiv Chelseaja, kad u ovakvom nogometnom ambijentu osvojite tri boda, dođe do emotivnog pražnjenja. Sve sam već rekao igračima odmah nakon utakmice, a i sami ste čuli njihove izjave pa vidite da su svjesni da nam je domaća liga prioritet i da u svakoj utakmici moramo biti do kraja unutra. Sjećamo se iskustva iz prošle sezone kad smo imali olako ispustili bodove u nekim utakmicama pa smo se na kraju doveli u situaciju da prvenstvo uđe u neizvjesnu završnicu. Učinit ćemo sve da do toga ovaj put ne dođe. Postavit ćemo se na način da nam ovakvi dvoboji posluže kao priprema za europska iskušenja jer se objektivno nemamo vremena pripremati osim na samim utakmicama. Dakle, potrebno je imati visoki intenzitet da bismo se adaptirali na ono što nas čeka sljedeće srijede u Milanu'.

Čačić za ovu utakmicu neće moći računati na Luku Menala i Boška Šutala.

Standings provided by SofaScore LiveScore