ODJECI ISPADANJA BiH

Reprezentacija izgubila, raja pobijedila

  • Autor: Deutsche Welle
  • Zadnja izmjena 19.11.2009 13:30
  • Objavljeno 19.11.2009 u 12:48
BiH navijači

BiH navijači

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

BiH je izgubio od Portugala, ali je zato izborila pobjedu na jednom, za tamošnje prilike, mnogo važnijem polju. Nacionalni element je, barem sinoć, prvi put nakon rata i poraća potisnut u drugi plan

Navijači su na Bilinom polju ovacijama ispratili nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na završetku utakmice u kojoj je Portugal osigurao put na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričku Republiku. Trener reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević kaže da se igračima nema što zamjeriti jer su dali sve od sebe. 'Činjenica je da smo ostali bez četiri tako značajna igrača. Mislim da ne bismo smjeli biti jako nesretni, iako sam uistinu nesretan jer činilo mi se, barem u prvom poluvremenu, da smo mogli nešto napraviti', izjavio je Blažević nakon utakmice.

Reprezentacija BiH sinoć nije uspjela na nogometnom terenu, ali je pobijedila na jednom drugom polju, onom na kojem tamošnji političari još od 90-ih bilježe poraz za porazom. Uoči utakmice BiH - Portugal anketirani građani Banje Luke ovako su prognozirali rezultat odgovarajući na pitanje za koga će navijati: 'Navijat ću za BiH i mislim da će pobijediti 3:1', rekao je jedan Banjalučanin. Drugi dodaje da je 'bolje navijati za BiH nego za Portugal', pitajući pritom: 'Što imaš od Portugala?' 'Za Bosnu ću navijati, za svoje ću navijati', kaže građanin grada na Vrbasu.

Slično raspoloženje vladalo je i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima zbog čega profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić tvrdi da BiH sinoć nije poražena. 'Mislim da je BiH već prije ove utakmice dobila utakmicu. Pobijedila je velike nogometne sile, Tursku, Belgiju i na taj način je reprezentacija BiH bila veći ambasador svoje zemlje nego svi njeni političari u zadnjih 20 godina zajedno', ističe Kukić.

Utakmica u Zenici mobilizirala je pozitivnu društvenu energiju u jednom dezintegriranom društvu kakvo je bosanskohercegovačko, kaže profesor Kukić. 'Danas se u anketama moglo vidjeti da najveći broj građana BiH navija za reprezentaciju bez obzira na to gdje žive, ako se, naravno, isključe političari. Zahvaljujući takvoj koncentraciji društvene energije, prvi put nakon 1990. godine u stranu je jednim događajem potisnut element nacionalnog na način da on nije najvažnija stvar na svijetu', kazao je profesor Kukić.
                     
Podršku BiH pružali su i njezini susjedi, posebno u Hrvatskoj, gdje se mnogo više pozornosti posvetilo reprezentaciji BiH nego Sloveniji, koja se sinoć plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo. U jednom od komentara Jutarnjeg lista utakmica na Bilinom polju nazvana je 'borbom Davida protiv Golijata', uz ocjenu da 'Hrvatska s BiH dijeli mnogo toga - jezik i prošlost, sarmu, ćevape i Halida Bešlića, pa na kraju i Miroslava Ćiru Blaževića'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi