NAMJEŠTALJKA U SINGAPURU

Renaultu dvije godine uvjetno, Briatoreu doživotni izgon

21.09.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Zbog namještanja prošlogodišnje utrke VN Singapura, momčad Renaulta kažnjena je dvogodišnjom uvjetnom kaznom, dok je njezin bivši šef Flavio Briatore dobio doživotni izgon iz automoblilizma

Svjetsko motorsport vijeće (WMSC) koje djeluje pri Međunarodnoj automobilističkoj federaciji (FIA) u Parizu je donijelo odluku zbog situacije koja se je dogodila u Singapuru.

Tadašnji se je vozač Renaulta Nelsinho Piquet u dogovoru s Flavijom Briatoreom i glavnim direktorom inženjeringa Patom Symondsom, namjerno zabio u ogradu kako bi izazvao izlazak sigurnosnog vozila na stazu, a to je iskoristio njegov momčadski kolega Fernando Alonso koji je stigao do trijumfa.

Renault je dobio uvjetnu kaznu zabrane sudjelovanja u Formuli 1 do kraja 2011, a francuska će momčad platiti sve troškove istrage ovog slučaja. Flavio Briatore više nikada ne smije obnašati dužnost ni na jednom natjecanju pod okriljem FIA-e, a nijedan vozač ili momčad koji su s njim povezani menadžerskim ili bilo kakvim drugim ugovorom neće dobiti dozvolu za nastup. Istu kaznu je dobio Symonds, ali u trajanju od pet godina. Piquetu je zbog imuniteta prošao bez kazne, dok je za Alonsa utvrđeno kako nije znao za 'tajni zadatak' Renaulta.