VLADAVINA JE GOTOVA

Red Bull u panici, prijeti napuštanjem Formule 1!

16.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon očajnog nastupa na Velikoj nagradi Australije, ravnatelj Red Bulla Christian Horner apelira na promjene tehničkih pravila kako bi se Mercedesova dominacija smanjila, a Helmut Marko čak i prijeti napuštanjem sporta...

Red Bull je od 2009. godine u samom vrhu Formule 1, a Sebastian Vettel donio mu je četiri naslova F1 prvaka. Prošle sezone dominaciji 'bikova' s novim tehničkim pravilima došao je kraj, no Daniel Ricciardo uspio je ostvariti tri pobjede kojima je povremeno prekidao dominaciju Mercedesa.

Novi V6 motori nikako se ne sviđaju čelnim ljudima ove austrijsko-britanske momčadi. Renault nije napravio sjajan posao prošle godine, a ove je potpuno zabrljao. Sada bolidi opskrbljeni francuskim motorima zaostaju oko 100 konjskih snaga za konkurentima i nemaju velikih izgleda za pobjedu. Nakon što je Daniel Ricciardo jedva završio šesti na domaćoj utrci, u Red Bullu su šokirani i silom žele promjene koje bi učinile sport zanimljivijim, a njih vratile u borbu za naslov.

'Ove pokretne jedinice su kriva opcija za Formulu 1. To bismo rekli i da je Renault najbolji. Tehnička pravila su previše komplicirana i skupa. Nas vodi inženjerska logika. Želimo smanjivanje troškova, a ovako se to neće dogoditi. Dizajner poput Adriana Neweyja je kastriran natjecanjem u kojem vladaju motori. Ova pravila će ubiti sport,' oštar je nakon debakla u Melbourneu bio Helmut Marko koji najavljuje čak i mogući izlazak austrijskog proizvođača energetskih pića iz sporta:

'Svakog ljeta ocjenjujemo situaciju, gledamo troškove i prihode. Ako budemo potpuno nezadovoljni, ramislit ćemo o izlasku iz Formule 1. Postoji opasnost da gospodin Mateschitz izgubi strast za Formulom 1.'

Pritisak vrši i ravnatelj ekipe.

'Bojim se da će interes za sportom iščeznuti. Uopće nismo gledali Mercedes tijekom prijenosa jer producent nije htio prikazivati procesiju, nego tražiti borbe na stazi. Nije baš bilo puno bolida na stazi! Vrhunac utrke je bio Arnold Schwarzenegger na postolju,' kaže Christian Horner i traži od FIA-e izjednačavanje snage motora pa makar i na silu.


VN Australije, rezultati:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1:31:54.067
2. Nico Rosberg (Nje/Mercedes) +1.360
3. Sebastian Vettel (Nje/Ferrari) 34.523
4. Felipe Massa (BRA/Williams) 38.196
5. Felipe Nasr (BRA/Sauber) 1:35.149
6. Daniel Ricciardo (AUS/Red Bull) 1 krug
7. Nico Huelkenberg (Nje/Force India) 1 krug
8. Marcus Ericsson (Šve/Sauber) 1 krug
9. Carlos Sainz Jr. (Špa/Toro Rosso) 1 krug
10. Sergio Pérez (Meks/Force India) 1 krug

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton 25
2. Nico Rosberg 18
3. Sebastian Vettel 15
4. Felipe Massa 12
5. Felipe Nasr 10

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 43
2. Ferrari 15
3. Sauber 14
4. Williams 12
5. Red Bull 8

Sve sažetke Formule 1 pogledajte ovdje