POLITIČKA BORBA

Red Bull priznao: Pirelli nam je pomogao osvojiti naslov

29.12.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Genijalni dizajner Adrian Newey priznaje da su gume bile ključan faktor u dominaciji njegove momčadi Formulom 1 u 2013. godini

Podsjetimo, 'crveni bikovi' nisu bili dominantna sila na samom početku sezone, no nakon skandala u Silverstoneu, kada su gume same od sebe pukle na četiri različita bolida u utrci, Pirelli je odlučio promijeniti unutrašnju konstrukciju svog proizvoda. Osnova guma pojačana je kevlarom, što je išlo na ruku Red Bullu. Uslijedilo je deset pobjeda u 11 utrka Sebastiana Vettela.

'Nije bilo garancije da ćemo i ove godine imati dobar bolid. Bila je to peta sezona pod istim tehničkim pravilima, što približava konkurenciju. Na početku je bilo gusto, Ferrari je bilo snažan, a onda i Mercedes pa smo kolovoz dočekali s osjećajem da će biti teško. No, napravili smo mala poboljšanja na bolidu, a pomoglo nam je i što je Pirelli vratio konstrukciju guma iz 2012. godine koja nam je išla na ruku,' priznao je Adrian Newey pa objasnio:

'Naša prednost na stazi bila je u brzim zavojima i na kočenju poslije dugih ravnih dijelova, gdje maksimalna težina napreže gume. Kada su one od krhkog materijala, ne mogu se nositi s takvom težinom pa nismo mogli iskoristiti našu prednost.'

'Bilo je mnogo političkih borbi i lobiranja da gume ostanu kakve su bile, jer su neke momčadi pronašle iznimno pametna rješenja dizajnirajući bolide oko takvih guma. Svi smo igrali tu igru. Smiješna je tvrdnja da smo svi imali jednaku šansu razviti bolid na taj način. Neke su ekipe imale sreće, druge je to pogodilo. Mi smo bili među njima,' zaključio je genijalni inženjer, koji je zadovoljan što je talijanski dobavljač ipak popustio i dao Red Bullu šansu da pomete konkurenciju.