rekorder rafa

Rafael Nadal demolirao Novaka Đokovića, a onda mu se suznih očiju ispričavao: Oprosti, i ti si mene u Australiji ovako 'ubio'...

11.10.2020 u 19:34

Bionic
Reading

Španjolski tenisač Rafael Nadal osvojio je Grand Slam turnir Roland Garros svladavši u finalu u Parizu Srbina Novaka Đokovića 6-0, 6-2, 7-5 za dva sata i 42 minute igre

Nadalu je to rekordni 13. naslov na zemlji Roland Garrosa, a protiv Novaka Đokovića je proslavio 100. pobjedu na svom najomiljenijem turniru, na kojem je poražen svega dvaput.

Španjolac je u prva dva seta pokazao rijetko viđenu dominaciju protiv Đokovića, prvi set je osvojio 6-0, a u drugom je slavio 6-2, pritom napravivši samo četiri neprisiljene pogreške. U trećem setu igralo se puno ravnopravnije, Đoković je imao svojih prilika, ali je Nadal danas u Parizu posve opravdao nadimak 'Kralj zemlje'. Dvoboj je završio s 31 'winnerom' i 14 neprisiljenih pogrešaka.

Na kraju sjajni Španjolac nije skrivao emocije, oči su zasuzile kad je preuzimao toliko mu poznati trofej. Organizatori mu ga slobodno mogu dati i u trajno vlasništvo...

'Osvojiti ovaj turnir znači mi sve. Ne, nisam razmišljao o tom 20. Grand Slamu, koliko ima i Roger, već samo o Roland Garrosu. Ovdje sam prošao najvažnije trenutke u svojoj karijeri', rekao je Nadal i obrisao suzne oči. Odlučio se potom ispričati Novaku Đokoviću. Doslovno ga je masakrirao u ovom finalu...

'Čestitke Novaku za još jedan sjajan turnir. Oprosti za danas. U Australiji si ti mene 'ubio'. Ovo je dio sporta, sada ja došao red na mene. Igrali smo mnogo puta međusobno, a danas sam ja bio bolji', izjavio je Nadal.

Bio je ovo 56. međusobni susret trenutno dva najbolja igrača na svijetu i deveti u finalima Grand Slama. Ukupan omjer je sada 29-27 za Đokovića, a u finalima grand slamova je 5-4 za Nadala.

Španjolac je osvojio i svoj jubilarni, 20. Grand Slam naslov čime bi se izjednačio sa Švicarcem Rogerom Federerom na prvom mjestu svih vremena.

  • +17
Rafa Nadal Novak Đoković, finale Roland Garrosa 11.10.2020. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

'Ovo je doista vrlo teška godina. Pobijediti ovdje mi znači sve. Nije trenutak razmišljati o rekordima jer mi je najbitniji Roland Garros, koji mi znači sve u karijeri. Igranje u Parizu meni je uvijek bila inspiracija', pričao je Nadal.

Đoković je ostao na 17 Grand Slamova, a iako mu je na ruku išla činjenica da se finale Roland Garrosa igralo sredinom listopada, u uvjetima koji mu više odgovaraju, Nadal je bio prejak.

'Nadal je veliki prvak, pokazao je to danas i ovo je još jedno veliko iskustvo za mene. Bio je težak meč za mene i nisam zadovoljan kako sam odigrao. Potpuno me je nadigrao, a ja sam mogao i morao bolje', rekao je Novak Đoković i zaključio:

'Nevjerojatno je što ti radiš ovdje. Ma ne samo ovdje, nego u cijeloj karijeri. Pokazao si zašto si 'Kralj zemlje', osjetio sam na svojoj koži, nažalost. Ti si veliki šampion.'