DRAMATIČNI APEL

Radnici umiru! Oduzimite Kataru Svjetsko prvenstvo!

05.10.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Međunarodna udruga sindikata (ITUC) objavila je kako bi Međunarodni nogometni savez (FIFA) morao ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u Kataru na kojima bi se SP 2022. trebao održati.

'Namjera predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ode u kurtoazni posjet Kataru neadekvatan je odgovor na izvještaje o desecima poginulih radnika u toj zemlji tijekom ljeta. FIFA ima moć utjecati na poštivanje prava radnika zahtijevajući da se ona poštuju kako bi Katar zadržao domaćinstvo SP-a. Još uvijek ima vremena za izbor novog domaćina koji bi poštovao radnike', objavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow u priopćenju.

'Radnici iz Indije, Nepala, Šri Lanke, Filipina, te sve više njih iz afričkih zemalja prisiljeni su na rad bez prava na udruživanje u sindikat, žive u bijednim uvjetima i vrlo često ne dobijaju plaće koje su im obećane. Mnogi zdravi mladi ljudi umiru zahvaljujući umreženosti međunarodnih kompanija, katarske vlade i FIFA-e. Rješenje ovog globalnog problema ovisi o potezima FIFA-e i političkoj volji katarskih vlasti kojih još uvijek nema. FIFA-ina ponuda je uvredljiva za ožalošćene obitelji', dodala je Burrow.

Iz ITUC-a su naveli kako su upozorili FIFA-u na situaciju u Kataru još prije dvije godine, te procjenjuju kako bi oko 4,000 radnika moglio poginuti na izgradnji stadiona u Kataru.

ITUC sa sjedištem u Bruxellesu predstavlja 175 milijuna radnika iz 311 sindikalnih organizacija koje djeluju u 155 zemalja.