ZAKLADA U 'CVATU'

Puno je više onih kojima je Lance Armstrong idol

25.08.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Za razliku od Tigera Woodsa koji je ostao bez niza sponzora nakon preljubničkog skandala, ovaj dopinški neće utjecati na Lancea Armstronga. Velike tvrtke i dalje su uz njega, a njegova zaklada za borbu protiv raka - 'cvjeta'

Lanceu Armstrongu to vjerojatno nije velika utjeha, ali usred sportskog dopinškog skandala stoljeća u kojem će ostati bez gotovo svega što je u velikoj karijeri osvojio, otvorila su mu se, kako to obično biva, neka druga 'vrata'.

Osim po biciklističkim uspjesima, Amerikanac je jednako dobro 'brendiran' i zbog svoje svjetski poznate zaklade za borbu protiv raka simboličnog imena 'Livestrong' koju je osnovao nakon što je i sam pobijedio težak rak testisa.

Donacija 25 puta više!

Koliko marketing može biti čudna, naizgled nelogična i nepredvidljiva stvar, govori i činjenica kako je u petak, nakon što je službeno objavljeno kako će mu biti oduzeto svih sedam naslova s Tour d’Francea, zaklada je primila 25 puta više donacija nego što je uobičajeno!

Konkretno, u četvrtak im je uplaćeno 3200 dolara što je prosječni dnevni prihod, a dan kasnije na račun im je 'sjelo' 78 tisuća dolara! Od prosječnih 45 donatora po danu, broj je skočio na njih čak 411, a zarađeno je gotovo trostruko više od internetske prodaje artikala sa Armstrongovim zaštitnim znakom.

Američka javnost tako mu je dala nedvosmislenu podršku, a Armstrong ne mora brinuti ni oko suradnje s velikim tvrtkama iako je doživotno suspendiran iz svih natjecanja.

Dok je Tiger Woods nakon preljubničkog skandala ostao bez niza sponzora te još uvijek pokušava 'izglancati' narušeni imidž, Armstrongovi ni u ludilu ne pomišljaju otkazati unosne ugovore, od kojih je u dvadeset godina profesionalne karijere dobio oko sto milijuna dolara. Štoviše, svi su hitro regirali s priopćenjima podrške, od proizvođača sportske prehrane i opreme. Među njima i velikan Nike s kojim već godinama surađuje i jedan im je od glavnih zaštitinih lica, pored Rogera Federera i nogometaša Barcelone.

Sponzori ne vjeruju USADA-i

'Tužni smo što se Lance više neće moći natjecati i što će mu naslovi biti oduzeti, no Nike planira nastaviti podržavati i njega i njegovu fundaciju'.

Slično tvrdi i optički div Oakley koji poput mnogih ne vjeruje u tvrdnje Američke dopinške agencije (USADA) koja mu je za korištenje nedopuštenih sredstava u periodu od 1999. do 2005. 'presudila' na temelju testova iz 2009. u 2010.

'Mi podržavamo sportaše koji poštuju čast i etiku sporta dok im se ne dokaže suprotno. Poštujemo i njegovu odluku da odustane od pravne borbe. Godinama je bio inspiracija mnogima i ostat ćemo uz njega do daljnjeg'.