NIKAD NISAM VARAO

Procurio Vuškovićev iskaz sa suđenja, a preko Instagrama se obratio Hajduku i Torcidi

31.03.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Mladi 21-godišnji hrvatski talent Mario Vušković, nogometaš njemačkog HSV-a te član hrvatske mlade reprezentacije na sudu Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu proglašen je krivim zbog korištenja dopinga te kažnjen dvogodišnjom suspenzijom. U javnost su procurile njegove riječi sa suđenja, a oglasio se i na Instagramu.

Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu, ovim je riječima obrazložio presudu:

'Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. 'nespecifičnoj tvari', što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a. Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. Francois Naud iz Quebeca Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta. Za utvrđeni prekršaj obično je predviđena kazna od četiri godine od koje smo namjerno odstupili. Razloga za to je više: Vušković treba se tretirati kao prvi prekršitelj s jedne strane, a s druge strane rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi utjecali na 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog sportaša koji je još u procesu razvoja intenzivnije od sportaša pojedinca. Sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane biti primjerenim.'

U javnost su procurile i Vuškovićeve riječi izgovorene na sudu:

'Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti', rekao je Vušković.

Njemački mediji navode kako ova presuda nije konačna.

'Ako postoji toliko problema i nepravilnosti u cijelom slučaju, opravdano se možemo zapitati zašto Sportski sud nije donio oslobađajuću presudu? Odgovor je jednostavan. Na taj bi se način pod znak pitanja doveo cijeli antidopinški sustav, kao i ugled svjetske antidopinške agencije', piše njemački dnevnik Abendblatt.

Klub je krenuo u pravnu bitku za rušenje presude, navijači mu na tribinama i društvenim mrežama daju podršku, a o cijelom slučaju oglasio se i sam Mario na društvenoj mreži Instagram.

'Hvala svima na ogromnoj podršci u ovim trenutcima, neću dati da me ovo slomi, borit ću se do kraja svime što imam da dokažem istinu, hvala HSV-u, hvala Hajduku, reprezentaciji Hrvatske i svim navijačima što stoje uz mene iz dana u dan, vaše poruke podrške daju mi motivaciju da se ne predam i da se vratim na teren što prije', napisao je Vušković.

sve osim nogometa

Učitavanje...