BORBA ZA PRAVDU

HSV krenuo u akciju spašavanja vojnika Vuškovića, već se radi na rušenju presude

30.03.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Dvije godine suspenzije zbog uzimanja dopinga kazna je s kojom se ne mire ni HSV ni odvjetnici Marija Vuškovića. Priča će imati svoj nastavak

Nakon vijesti da je 21-godišnji mladi hrvatski talent Mario Vušković, nogometaš njemačkog HSV-a te član hrvatske mlade reprezentacije na sudu Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu proglašen je krivim zbog korištenja dopinga te kažnjen dvogodišnjom suspenzijom, oglasio se i njegov klub.

'Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i, nakon razgovora s Mariovim odvjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo obrazloženjem presude", rekao je član uprave HSV-a Jonas Boldt', rekao je član uprave HSV-a Jonas Boldt.

Žalbe na presude sportskog suda DFB-a mogu se uložiti saveznom sudu DFB-a u roku od tjedan dana.

'Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. 'nespecifičnoj tvari', što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a', izjavio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu.

'Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. Francois Naud iz Quebeca Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta', nastavio je Oberholz.

'Za utvrđeni prekršaj obično je predviđena kazna od četiri godine od koje smo namjerno odstupili. Razloga za to je više: Vušković treba se tretirati kao prvi prekršitelj s jedne strane, a s druge strane rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi utjecali na 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog sportaša koji je još u procesu razvoja intenzivnije od sportaša pojedinca. Sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane biti primjerenim', pojasnio je Oberholz odluku o suspenziji.

Njemačka antidopinška agencija (Nada) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) također se mogu žaliti, u roku od tjedan dana.

Inače, prema presudi  Vušković ni pravo nastupa stekao tek 15. studenog 2024. godine, dan prije svog 23. rođendana.