ZA NE POVJEROVATI

Procurio tajni dokument; pohlepi Real Madrida i Barcelone nema kraja, a neki velikani u Superligi bi na taj način bili poniženi

23.04.2021 u 17:22

Bionic
Reading

Njemački Spiegel otkrio je nove zanimljivosti vezane uz propalu Superligu, koliko bi novca klubovi dijeli, tko bi dobio najviše, a ono što je šokantno da kod raspodjele milijuna rezultat ni najmanje ne bi bio važan

Svi koji imalo prate nogomet, znaju da je Superliga zaustavljena i da se devet od 12 osnivača pokajalo (Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Manchester United, Milan, Inter, Atletico Madrid), dok su u njoj i dalje ostali Real Madrid, Barcelona i Juventus.

Razlog osnivanja nove lige bio je samo jedan – novac. Da bogati klubovi imaju još veće prihode. Novo natjecanje trebalo je imati 20 klubova (15 osnivača, ali su Bayern, Borussia D. i PSG to u startu odbili, a pet bi dobilo pozivnice).

Njemački Spiegel je saznao koliko novca bi klubovi dobili i po kojem ključu bi se on dijelio...

Novo natjecanje je na početku jamčilo raspodjelu 3.5 milijardi eura između 15 klubova sa zajamčenim mjestom u Superligi, a pet klubova s pozivnicom ne bi dobilo ništa.

Dalje zarađeni novac od tv prava i sponzora bi se dijelio po kategorijama, a u prvoj bi bila samo dva – Real i Barcelona, svaki od njih bi u prvoj sezoni zaradio 600 milijuna eura.

Sljedeća četiri kluba bi dobila znatno manje, iako je i to ogroman iznos – po 350 milijuna eura.

  • +30
Real Madrid - Barcelona, Primera, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

U trećoj kategoriji od pet klubova dobivalo bi se po 225 milijuna eura, a u najnižem platnom razredu bili bi Milan, Inter, Atletico i Borussia sa samo po 100 milja. Velika lova, ali je u odnosu na Real i Barcu ovo ponižavajuće.

Pohlepi onih koji bi zarađivali najviše tu nije kraj, jer bi samo Real i Barcelona primili u dvije sezone po 60 milijuna eura bonusa.

Klubovi bi na kraju prve sezone podijelili 7,5 milijardi eura, uz 3,5 milijardi na startu natjecanja. Taj iznos bi se s godinama povećao na 10 milijardi eura.

Inače, novac bi se dijelio među 20 klubova po načelu vrijednosti brenda, utjecaju na društvenim mrežama, pa rezultat u novom natjecanju ne bi bio uopće bio važan. Znači, Real i Barcelona bi teoretski u natjecanju mogli završiti kao zadnja dva kluba, ali bi svejedno na račun primali najviše milijuna eura.