ŠVICARSKI PRIMJER

Pročitajte oštar dopis HHO-a zbog primitivizma i divljaštva navijača!

07.03.2014 u 13:56

  • +8

Prijateljska utakmica: Švicarska - Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

Bionic
Reading

Na nedavno odigranoj prijateljskoj nogometnoj utakmici Švicarska-Hrvatska osim četiri gola moglo se vidjeti i čuti i pogrdno skandiranje koje je osudio i hrvatski izbornik Niko Kovač. Međutim kada su navijači Hrvatske u pitanju, u dopisu se detaljno opisuju i transparenti prepuni uvreda i prijetnji u St. Gallenu

Nekoliko dana nakon utakmice reagirali su i iz Hrvatskog helsinškog odbora opširnim i oštrim priopćenjem koje potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Dopis HHO-a prenosimo u cijelosti:

Izjava o utakmici Švicarska- Hrvatska

Prijateljska utakmica nogometaša Švicarske i Hrvatske održana u St. Gallenu još je jednom, pred hrvatskom i međunarodnom javnošću, zorno prezentirala sve oblike kontinuiranog primitivizma i divljaštva, kojima često svjedočimo na utakmicama hrvatskih klubova i reprezentacije.

Dio navijača hrvatske nogometne vrste od samoga je početka višekratnim skandiranjem širio govor mržnje, homofobije, rasizma i šovinizma, iskazujući pritom neskrivenu odbojnost prema nogometnim institucijama i njihovim čelnicima. Na repertoaru su bila uobičajena skandiranja koja se čuju na utakmicama u Hrvatskoj. Stadionom u St. Gallenu, ali zasigurno se čulo i znatno dalje i šire, vjerojatno sve do prostorija Uefe, odjekivalo je: „HNS, pederi, nogomet ste sjebali“, „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“, „Za dom spremni“ (pozdrav, bez obzira na sve pokušaje njegova relativiziranja, povijesno vezan uz ustaški pokret), „Ajmo, ajmo, ustaše“ i dr.

Pod krinkom stvaranja tzv.“osjećaja domaće atmosfere” grupa hrvatskih “navijača” u više je navrata tijekom drugog poluvremena palila baklje i dimne bombe. Odjekivale su i petarde, čuo se i poneki topovski udar, a nad dijelom se stadiona nadvio gusti oblak dima. Službeni je spiker (što se na hrvatskim stadionima i sportskim arenama rijetko dešava) uporno pozivao navijače da ne pale baklje na stadionu. Nekima od hrvatskih navijača kao da sve to nije bilo dovoljno, pa je u jednom trenutku došlo do fizičkog obračuna na tribini na kojoj su BBB nasrnuli na skupinu navijača iz Austrije (Innsbruck).

REAKCIJA
HHO se slaže s izbornikom hrvatske reprezentacije Kovačem, kao i svima koji smatraju da ovakvom navijanju i takvim navijačima nije mjesto na sportskim borilištima.
Hrvatski navijači su u St. Gallenu iznova pokazali i svoju netrpeljivost prema čelnicima hrvatske vlasti, hrvatskog nogometa, ali i predsjednika Uefe Michela Platinija, izvjesivši transparent koji je istovremeno bio uvreda i prijetnja: „Četnici hrvatskog nogometa, stiže vas Oluja navijačkog pokreta“ (četnici-pripadnici srpskih nacionalističkih i zločinačkih jedinica u Srbiji, BiH i Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, ali i tijekom posljednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije). Ispod transparenta nalazio se veliki natpis Torcida, a iznad njega istaknuti su veliki posteri-fotografije čelnika HNS-a, Davora Šukera, Damira Vrbanovića, Zorislava Srebrića te Zorana Cvrka, zatim Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika GNK Dinamo, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te predsjednika Uefe Michela Platinija.

U jednom je trenutku na tribini zapaljena zastava Republike Srbije, a ispod nje je bio istaknut veliki transparent s natpisom „Hoćeš li sada vidjeti“. Bila je to poruka ministru Jovanoviću, koji je, prilikom kvalifikacijskog susreta reprezentacija Srbije i Hrvatske u Beogradu, izjavio da nije primijetio da su navijači srbijanske reprezentacije zapalili hrvatsku zastavu. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač odmah nakon utakmice oštro se ogradio od ovakvog navijanja izjavivši:

'Iskoristit ću priliku i ispričati se domaćinu na ponašanju nekih takozvanih navijača. Njima nije mjesto na stadionu. Malo ih je, ali bacaju lošu sliku na sve nas.'

HHO se slaže s izbornikom hrvatske reprezentacije Kovačem, kao i svima koji smatraju da ovakvom navijanju i takvim navijačima nije mjesto na sportskim borilištima. HHO se svojim projektom “Izravna prevencija navijačkog nasilja” zalaže za sportsko i fair navijanje, a suprotstavlja se onom zlu, koje se, pod izlikom “ljubavi prema svom klubu” i hrvatskoj reprezentaciji, širi vrlo smišljeno i organizirano po našim stadionima, a čiji se ideolozi nalaze u svekolikoj društvenoj i političkoj lepezi, pa, nažalost, često i u hrvatskim medijima, a čije bismo ponašanje i poruku mogli sažeti u slogan: „Zajedno mržnjom protiv demokracije i demokratskih institucija“. Jasno je da ovakvo ponašanje malog, ali dobro organiziranog dijela navijača i njihovih podržavatelja stvara mučan dojam i ostavlja ružnu sliku Hrvatske u njoj samoj, ali i posvuda u svijetu. Može zvučati cinično, ali ne možemo ne spomenuti, pa i upozoriti sve koji toleriraju ovakve navijačke ispade, da ovakvo navijanje i ponašanje pokazuje da Balkan, u onom njegovom pejorativnom kontekstu, bez obzira na granice, živi i traje u mnogim zapaljenim glavama.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik