MILIJUNI U ZRAKU

Pritisak na kladionice: Evo koliko bi dobio hrvatski sport

06.11.2015 u 18:46

Bionic
Reading

Sadašnji način financiranja sporta u Hrvatskoj je neodrživ i potcijenjen, kazao je na Skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održanoj u petak u Zagrebu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Mateša je naglasio da su u sustavu financiranja hrvatskog sporta potrebne korjenite promjene, ali je pritom dodao kako se ne radi o sredstvima iz državnog proračuna, već rješenje pronalazi u oporezivanju klađenja putem interneta.

'Hrvatski olimpijski odbor ne zanimaju sredstva državnog proračuna. Ona su ionako minimalna, jer izravno iz državnog proračuna HOO dobiva oko dva milijuna kuna godišnje. Ako jedan nogometni klub samo ulaskom u Ligu prvaka dobiva više novca od cjelokupnog hrvatskog sporta, onda je to dokaz da hrvatski sport dobiva premalo s obzirom na svoju važnost,' kazao je Mateša, koji smatra da se dodatna sredstva mogu dobiti oporezivanjem većinom inozemnih tvrtku koji se bave internet klađenjem.

'Zainteresirani za uređenje regulative online klađenja u kojima nedomicilni priređivači ne plaćaju porez ovoj zemlji, niti porez na dobitak plaćaju igrači za razliku od domaćih. Prema studiji ovim se godišnje gubi između 600-800 milijuna kuna, a nama bi pripalo između 25 i 40 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za neometano financiranje sporta,' kazao je Mateša, najavljujući bitku za promjenu financiranja hrvatskog sporta.


Skupštinari su jednoglasno prihvatili smjernice planiranja proračuna HOO-a za 2016. godinu, a koji bi prema glavnom tajniku HOO-a Josipu Čopu, trebao iznositi između 152 i 155 milijuna kuna. Kako se radi o olimpijskoj godini u kojoj će hrvatski sportaši nastupiti na OI u Rio de Janeiru, veća pažnja dat će se programima olimpijskih sportova i disciplinama za koje će se naći novca za veći broj sudionika, veći broj dana priprema, za podjednako ulaganje u sve dobne i rodne kategorije, za naknade trenerima svih skupina uključujući i one kojima su one ove predolimpijske godine bile ukinute. HOO će intenzivnije ulagati i u informatizaciju kao odgovor na sve zahtjevnije komunikacijsko okruženje sporta i partnera u sportu. Konačna projekcija plana za 2016. kao i za njen prvi kvartal bit će gotova do 21. studenog ove godine.
Skupština je također prihvatila i izvješće o izvršenju proračuna HOO-a do 30. rujna sa prihodima od 85.132.653 kuna ili 67,25 posto od planiranih prihoda, te rashodima od 84.425.570 kuna ili 66,69 posto u odnosu na ukupno planirane rashode za ovu predolimpijsku godinu.
Jednoglasno je usvojen i statut HOO-a s promjenama kojima se udovoljilo zakonskim zahtjevima Zakona o udrugama i drugim propisima. Suglasnost na promjene dali su Gradski ured za opću upravu te Međunarodni olimpijski odbor kako to i propisuju pravila olimpijskog pokreta.
U skladu s ovim promjenama, za likvidatora je skupština HOO-a imenovala revizorskog stručnjaka Ivana Idžojtića.