NA RAZMATRANJU

Prilika za male zemlje da organiziraju Olimpijske igre

18.11.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je najavio kako će razmotriti mogućnost da u budućnosti više od jednoga grada ili države organizira Olimpijske igre kako bi se smanjili troškovi koji svake godine odbijaju sve više potencijalnih kandidata za organizaciju najvećeg svjetskog sportskog događaja.

'Zbog specifičnih razloga održivosti moguće je da neki gradovi budu domaćini jednog dijela natjecanja. Vrata su otvorena u smjeru da imamo više od jednog grada-domaćina', izjavio je Bach koji ipak ostaje pri mišljenju kako bi se trebalo znati koji je grad glavni domaćin, te da se mora zadržati institucija Olimpijskog sela.

'Jedinstvenost vremena, mjesta i događaja se, kao u grčkoj drami, ne može mijenjati', dodao je Bach, te nastavio:

'Ali, ako dvije zemlje mogu dijeliti planinu, zašto ne bi podijelile kandidaturu? Možete imati grad ili regiju koje imaju 95 posto potrebnih kapaciteta za Zimske igre, pa zašto im ne bismo otvorili vrata za preostalih pet posto u drugom gradu ili državi? Ako neka mala zemlja nema jezero za jedriličarska natjecanja, zašto se ona ne bi mogla održati u susjednoj zemlji? I dalje bi jedna zemlja bila nositelj kandidature, ali u suradnji s drugim partnerima.'

Poljski Krakow se kandidirao za domaćinstvo ZOI 2022. godine, te je u svojoj kandidaturi naveo kako bi se neka natjecanja održala u susjednoj Slovačkoj, ali je ranije ove godine ipak odustao.