fantastičan uspjeh

Prije godinu dana izbacili su ga iz reprezentacije, a on je sada osvojio zlatnu medalju u istoj disciplini kao i njegov otac na ZOI 1988. u Calgaryju

10.02.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Austrijski skijaš Johannes Strolz (29) osvojio je olimpijsko zlato u alpskoj kombinaciji, a uspjelo mu je ponoviti ono što je njegov otac Hubert učinio na ZOI u Calgaryju 1988. godine...

Johannes Strolz (29) je četvrto mjesto u spustu sjajnom slalomskom vožnjom pretvorio u zlato ispred Norvežanina Aleksander Aamodt Kildea, koji je zaostao 59 stotinki, dok je broncu osvojio Kanađanin James Crawford (+0.68). Austrijanac Marco Schwarz, koji ima naslov svjetskog prvaka u kombinaciji, bio je peti, a srebrni s prošlih Igara Francuz Alexis Pinturault je pao u slalomu u očajničkom pokušaju da popravi loš rezultat iz spusta.

A iza novog olimpiojskog pobjednika krije se fantastična priča. Naime, u proljeće 2021. godine Johannes Strolz je ispao iz austrijske reprezentacije i od tada je sam morao brinuti o pripremama i treninzima, a sam si i priprema skije za natjecnaja!

Strolz je svojom prvom pobjedom u Svjetskom kupu, koju je senzacionalno ostvario u siječnju na slalomu u Adelbodenu, ipak izborio povratak u austrijsku reprezentaciju, iako je FIS bodove, potrebne za spust, dobio dan prije isteka roka na utrci u Europskog kupa u Trevisu.

Strolzov otac Hubert, koji sada ima 59 godina, nikada nije pobijedio u utrci Svjetskog kupa, ali je na Olimpijskim igrama Calgaryu 1988. godine bio olimpijski prvak u kombinaciji.

'S obzirom na očevu povijest, ova pobjeda mi toliko znači. Kad pomislim na sve slike i zlatnu medalju mog oca, teško mi je ne zaplakati', kazao je Strolz i dodao:

'Prije svega moram zahvaliti cijeloj svojoj obitelji. Uvijek su vjerovali u mene, a ovo je ostvarenje sna, osvojiti istu zlatnu medalju kao moj otac.'

Prisjetio se Johannes Strolz i teških trenutaka kroz koje je prolazio posljednjih godinu dana.

'Konačno su se sva odricanja i naporan rad isplatili. Mislim da sam dobar primjer da nikada ne odustajete. Ako vjerujete u sebe, morate iskoristiti svoju priliku i nastaviti dalje', kazao je Strolz.

Ukupno je na startnoj listi bilo samo 27 trkača, a utrku je završilo samo 17 u discplini koja se već dvije godine ne vozi u Svjetskom kupu.

KONAČNI POREDAK

  • 1. Johannes Strolz (AUT) 2:31,43 min.
  • 2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0,59 sek.
  • 3. James Crawford (KAN) +0,68
  • 4. Justin Murisier (ŠVI) +0,86
  • 5. Marco Schwarz (AUT) +1,28
  • 6. Barnabas Szollos (IZR) +1,75
  • 7. Raphael Haaser (AUT) +1,84
  • 8. Broderick Thompson (KAN) +2,77
  • 9. Brodie Seger (KAN) +3,60
  • 10. Christof Innerhofer (ITA) +4,37