ostaje bez zlatne medalje?

Šok i nevjerica u Pekingu; neviđeni skandal na Olimpijskim igrama, petnaestogodišnja klizačica bila je dopingirana

10.02.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Ruska klizačica Kamila Valijeva (15) u ponedjeljak je postala prva koja je izvela četverostruki skok (axel) u povijesti Olimpijskih igara. Rusija je tada zahvaljujući njoj osvojila zlato u ekipnom natjecanju u umjetničkom klizanju, ali sada će gotovo sigurno ostati bez medalje jer je Valijeva bila pozitivna na doping testu prije početka Igara, objavio je ruski tisak...

Prema pisanju ruskih medija, odgađanje ceremonije dodjele medalja zakazano za utorak u Pekingu bilo je povezano s pozitivnim doping testom Kamile Valijeve (15), što bi moglo oduzeti ekipno zlato Rusiji, koja na Olimpijskim igrama sudjeluje pod neutralnom zastavom.

Navodi se kako je navodno riječ o trimetazidinu, lijeku koji se koristi za anginu pektoris ili bol u prsima uzrokovanu koronarnom arterijskom bolešću. Situacija se dodatno komplicira jer je Valijeva prema Svjetskom antidopinškom kodeksu 'zaštićena osoba' jer je mlađa od 18 godina. Sada nekoliko različitih pravnih timova radi na ovom slučaju prije nego što se donese konačni zaključak o ruskoj klizačici.

  • +13
Kamila Valijeva ruska klizačica, Olimpijske igre 2022. Izvor: Profimedia / Autor: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Trimetazidin je inače Svjetska antidopinška agencija zabranila još 2014. godine, a Valijeva je navodno pala na doping-kontroli provedenoj u prosincu prošle godine. Trimetazidin je problematičan jer poboljšava protok krvi i podiže izdržljivost te se nalazi u kategoriji zabranjenih 'modulatora hormona i metabolizma'.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams rekao je u četvrtak u Pekingu tijekom dnevnog brifinga olimpijskog tijela da 'nema komentara na medijska nagađanja'. 

Tek petnaestogodišnja Valijeva jedna je od favoritkinja za zlato uoči pojedinačnog natjecanja koje počinje 15. veljače, a u ponedjeljak je nova senzacija umjetničkog klizanja tijekom ekipnog natjecanja postala prva koja je izvela četverostruki skok (axel) u povijesti Olimpijskih igara!