čarolija na ledu

[VIDEO/FOTO] Nitko nikad na Olimpijskim igrama nije izveo ovaj element koji oduzima dah, a onda se ukazala petnaestogodišnja Ruskinja i pokorila sve

07.02.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Rusija je osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju na ZOI u Pekingu, a petnaestogodišnja Kamila Valijeva je prva klizačica koja je izvela četverostruki skok (axel) u povijesti Olimpijskih igara

Kamila Valijeva, Viktoria Sinicina, Mark Kondratjuk, Anastasia Mišina, Nikita Kacalapov i Aleksandr Galiamov donijeli su uvjerljivu pobjedu Rusiji, Sjedinjene Američke Države osvojile su srebro dok je Japan osvojio broncu.

Rusi su osigurali zlato čak i prije ženskog slobodnog programa, ali je u tom dijelu natjecanja dominirala petnaestogodišnja klizačka senzacija Kamila Valijeva.

Izvela je dva vezana četverostruka skoka (četverostruki axel) prije nego je pala u izvođenju trećega, ali je bez obzira na tu pogrešku uvjerljivo zauzela prvo mjesto s ocjenom 178,92, ispred Japanke Kaori Sakamoto (148,66) i trećeplasirane Kanađanke Madeline Schizas.

  • +13
Kamila Valijeva, ruska klizačica, Olimpijske igre 2022. Izvor: Profimedia / Autor: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Samo dan ranije fantastična je Kamila u kratkom programu klizačica postala prva Europljanka koja je na Zimskom olimpijskim igrama uspješno izvela trostruki axel, a sada je petnaestogodišnja Ruskinja potpuno pokorila konkurentice četverostrukim axelom!

>>> FANTASTIČAN NASTUP RUSKE KLIZAČICE POGLEDAJTE OVDJE

Rusija je prvi put osvojila naslov u ovoj ekipnoj disciplini kada je ušla u olimpijski program 2014. godine u Sočiju dok je Kanada osvojila zlato prije četiri godine u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.