'GOLD36'

Preminuo najstariji olimpijski pobjednik

22.05.2016 u 10:03

Bionic
Reading

U dobi od 102 godine jučer je preminuo najstariji olimpijski prvak Mađar Sandor Tarics koji je bio član pobjedničke mađarske vaterpolo reprezentacije s Olimpijskih igara održanih 1936. u Berlinu

Tarics, koji je rođen u Budimpešti 1913., preminuo je u svom domu u San Franciscu, priopćio je Mađarski olimpijski odbor.Taricsa je uvijek zanimala matematika i radio je kao inženjer, a u San Franciscu je podučavao na sveučilištu.

Kasnije je dobio priznanje za dizajniranje zgrada otpornih na potrese, a neko vrijeme je radio i kao savjetnik za potrese u UN-u.

U dobi od 100 godina, Tarics je još uvijek vozio automobil s kalifornijskim registarskim pločicama na kojima je pisalo 'Gold36' U interviewu prošle godine je kazao da pliva, rješava matematičke probleme i prati vijesti o sportskim događajima u Mađarskoj.

Nakon smrti talijanskog biciklista Attile Pavesija 2011. Tarics je postao najstariji živući olimpijski pobjednik i nazočio je Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, a kada su ga novinari pitali hoće li doći i na OI u Rio de Janeiru odgovorio je: 'Vidjet ćemo, teško je planirati toliko unaprijed.'