15 ČUDESNIH GODINA

Premijera filma o paraolimpijcu Mihovilu Španji; mnogi su zaplakali...

30.08.2016 u 07:47

  • +3

Premijera filma Skrivena strana medalje o sportskoj karijeri paraolimpijca Mihovila Španje

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Europa u ponedjeljak je održana premijera dokumentarnog filma 'Skrivena strana medalje' o sportskoj karijeri i životnoj priči jednog od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijaca, Mihovila Španje. Nakon ovog dokumentarnog filma prepunog emocija u trajanju od 74 minute mnogi nisu mogli zadržati suze...

Film redateljice Antonije Dubravke Carnerud prati Španjinu iznimnu plivačku karijeru, ali i donosi njegova razmišljanja o važnim pitanjima kao što su obrazovanje vrhunskih sportaša, život nakon sportske karijere ('civilni život', kako kaže Španja), izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom i ostalih, kao i o obitelji i njegovim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

'Rijetko kada ostanem bez teksta, ali danas se to dogodilo. Mogao bih reći da je ovaj film moja 27. medalja, posebnoga sjaja. Vrlo je bitno da na ljude gledamo bez predrasuda i da shvatimo da se upornim radom, željom i vjerom u svoje mogućnosti može doći do željenog cilja. Ako ovaj film promijeni samo jednu osobu i potakne ju na razmišljanje, znači da je polučio uspjeh', kazao je simpatični Dubrovčanin Španja, koji je kao beba od svega sedam mjeseci obolio od dječje paralize (noge su mu bile oduzete, o čemu u filmu govori njegova majka!), uz ovacije prepunog kina.

Promociji filma su prisustvovali brojni uglednici iz društvenog i političkog života, među kojima i premijer Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sa svojom zamjenicom za sport Janicom Kostelić te zlatni veslački olimpijac Valent Sinković. Tijekom filma, u kojem se vidi patnja malenog Mihovila Španje koji je prije proplivao nego prohodao, mnogi su zaplakali.

'Prezadovoljan sam filmom. Riječ nije bila samo o Mihi, već i o drugim paraolimpijcima. Olimpijski i paraolimpijski sport trebali bi se izjednačiti, što trenutno, nažalost, nije slučaj. Mislim da bi ovaj film trebao potaknuti ljude da dođe do toga. Iako sam za Mihu zbog njegovih sportskih rezultata čuo i prije, upoznao sam ga kada je došao trenirati u moj veslački klub Mladost. Odmah sam shvatio kakva je osoba. Zračio je tom nekakvom posebnom energijom', rekao je nakon filma hrvatski zlatni olimpijac iz Rija, Valent Sinković.

U filmu su s posebnim osvrtom prikazane pripreme uoči odlaska na Paraolimpijske igre u Londonu 2012., njegovo posljednje sportsko natjecanje. Španja je u Londonu osvojio broncu na 100 m leđno, što je bilo njegovo četvrto paraolimpijsko odličje nakon tri bronce osvojene u Ateni 2004. Mihovil je u karijeri osvojio i dva svjetska zlata u 50 m bazenima, dva svjetska zlata u 25 m bazenima te četiri zlatne medalje na europskim prvenstvima.

U gotovo 15 godina karijere osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Više puta je izabran za najboljeg hrvatskog sportaša s invaliditetom, a i dobitnik je državne nagrade za sport Franjo Bučar 2004. Karijeru je zaključio nakon POI u Londonu, a u međuvremenu je magistrirao odnose s javnošću i uskoro će otvoriti vlastitu tvrtku.

'Jako cijenim ljude koji imaju snage drugima pokazati svoj put. Svi se mi nalazimo u iskušenjima i problemima, ali rijetki su oni koji imaju snage pokazati nam taj svoj put, bez obzira na to kroz kakve su teške trenutke prolazili. Mihovil je pokazao da se pozitivnijim pristupom i vjerovanjem može prijeći preko tih problema i to je njegova najveća snaga. Iako mu je život otežao stvari, on je s osmijehom prelazio preko svega i sigurna sam da može inspirirati mnoge ljude da iskoriste priliku koja im se pruža', poručila je nakon gledanja filma Janica Kostelić.

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji te trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju paraolimpijka Ana Sršen i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, a na filmu je kao scenaristički suradnik radio i Mihovil Španja. Direktor fotografije je Mišo Sorić, koji potpisuje i montažu, za glazbu su bili zaduženi američki kompozitor Zack Hemsey i Žarko Dragojević, a film je nastao u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o./Croatian Films Ltd. Razvoj filma ‘Skrivena strana medalja’ podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

'Film je fantastičan. Pokazao je veliku muku i velik trud za sportske rezultate. Ali mislim da su veća poanta u samom filmu misli Mihovila, njegove majke Kate, Ane Sršen i gospođe Krizmanić. Mislim da smo svi iz kina izašli drukčiji nego što smo bili', rekao je nakon filma Ozren Bonačić, proslavljeni hrvatski vaterpolski stručnjak.

Nakon zagrebačke slijedi dubrovačka projekcija koja će biti održana 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran.