MILIJUNI NA TERENU

Pred nama je najskuplji nogometni susret u povijesti

10.09.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Jose Mourinho i Pep Guardiola danas će u 13.30 sati na travnjak Old Trafforda poslati igrače vrijedne gotovo 800 milijuna eura. Sraz Uniteda i Cityja postat će najskuplji u povijesti

Manchester je danas podijeljeni grad, doslovce. 'Crveni' dio dočekuje 'rado viđene goste' iz 'plavoga' dijela. Derbiji Uniteda i Cityja uvijek su posebni doživljaj, a od ove sezone dobili su i dodatnu dimenziju. Na klupi 'crvenih vragova' je Jose Mourinho, karizmatičan, ali u isto vrijeme i izuzetno kontroverzan lik, dok na suprotnoj strani sjedi Pep Guardiola. Oni neupućeni reći će da je 'miran, tih i povučen', no prevarili bi se. Narodna uzrečica kaže 'iz Mire tri vraga vire'. To je, ukratko, Guardiola...

Posebnost današnjeg derbija je u činjenici da će to biti najskuplja nogometna utakmica u povijesti nogometa. Analitičari engleskog Sky Sporta izračunali su da početnih 11 igrača Uniteda vrijedi 414 milijuna eura, dok je City nešto jeftiniji, 377 milijuna €. Ukupno će tako na travnjaku Old Trafforda trčkarati nevjerojatnih 790 milijun eura, otprilike 36 milijuna 'po glavi'.

'Milijunaše' predvodi Unitedov Paul Pogba za kojeg su 'crveni vragovi' iskrcali 105 milijuna eura, a on je postao najskuplji nogometaš ikad. Cityjeve bogataše predvodi Kevin De Bruyne koji vrijedi 'samo' 54 milijuna €.

No ovo je i izravni sudar trenera velikana, nekad bliskih suradnika iz Barcelone. Karijere su ih kasnije 'rastavile' i iznjedrile veliko rivalstvo. Ovo je njihov prvi veliki susret još od 2013. kada su vodili Barcelonu i madridski Real.

'Mediji potenciraju naš 'sukob'. Više puta rekao sam da izuzetno poštujem Mourinha, uvijek pokušavam učiti od kolega, a isto je i s njim. On je bio moj trener kada je bio pomoćnik Bobbyju Robsonu. Vrijeme u Barceloni i Real Madridu obojici nije bilo lako, ali sastali smo se prije dva, tri tjedna na sastanku trenera Premier lige. Naravno da ću prihvatiti da popijemo po čašu vina ako me pozove', rekao je Guardiola.

Mourinho je ponovio da među njima 'nema nikakvih problema' i napomenuo kako City ima vrlo dobrog trenera.

'Vodio sam svoje momčadi u puno derbija, uvijek sam pokušavao kontrolirati emocije. Tako će biti i sada. City je jedan od kandidata za naslov prvaka i moramo ih shvatiti vrlo ozbiljno', zaključio je uoči velikog derbija Uniteda i Cityja Jose Mourinho.