HALILOVIĆ NEĆE U ZMAJEVE

Pozdrav iz BiH: Sretno Alene i ne zaboravi Klokotnicu

24.05.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Teško je postaviti logičnu ili moralnu granicu po pitanju odabira reprezentacija u vrhunskom nogometu. Ne moramo ići daleko, već u Hrvatskoj reprezentaciji imamo dvojicu Južnoamerikanaca, Hrvate rođene u Australiji, Njemačkoj, Švicarskoj i BiH, te igrače koji bi teoretski mogli nastupati za druge selekcije iako su rođeni u Hrvatskoj. Kao što je primjerice, Alen Halilović, o čijem se pozivu izbornika Štimca u susjednoj BiH prilično žustro raspravlja

Alenov otac Sejad, vrijedni Cibalijin i Dinamov veznjak s početka devedesetih upisao je 15 nastupa za BiH i navijači 'zamjeva' s interesom prate razvoj talentiranog neizbrušenog dragulja iz Dinamove radinosti.

Do srijede je aktualna bila teorija kako će se mladiću dati vreena do punoljetnosti, ali Igor Štimac poslao mu je poziv za Škotsku i iz Dinama je Alen veselo priopćio kako će se odazvatii kako zapravo dilema nije ni bilo. Izazvalo je to reakcije u BiH, u kojoj su se nadali da će Halilović postati jedan od oslonaca 'zmajeva' za budućnost,

Tako je veći dio susjdenih medija ili šturo prenio vijest kako će plavokosi tehničar ostati u Hrvatskoj ili sa žaljenjem konstatirao kako je BiH ostala bez zanimljivog projekta. Portal javno.ba prvo je objavio članak koji u brzom Štimčevom potezu vidi pritisak i ucjenu, a zatim je drugi autor na istom portalu potpisao članak u kojemu se obraća mladom sportašu kojega iznimno cijeni biranim riječima:


'Alen Halilović je odabrao igrati za reprezentaciju Hrvatske što je, složili se neki ili ne, sasvim ispravna odluka. Sin nekadašnjeg igrača reprezentativca BiH Sejada Halilovića odlučio je ne izdati svoju 'čaršiju' tako što bi umjesto Hrvatske obukao dres BiH u koju je, kako je i sam kazao, dolazio povremeno tijekom ljetnjog odmora.

Njegovu odluku da postane 'Vatreni' ne treba dočekivati na nož i okarakterizirati je izdajničkom, nepatriotskom. Ona je, naprotiv, primjer kako se treba odnositi prema državi u kojoj si rođen. Halilović je, naime, dao primjer svim Bosancima i Hercegovcima, iz bilo kojeg naroda dolazili da im je država ondje gdje su rođeni.

Koliko smo samo puta kritizirali rođene Bosance i Hercegovce što su oblačili dresove susjednih zemalja, okrivljujući ih za izdaju i lažni moral? Zašto onda treba Alena kritizirati zbog toga što je odabrao dres zemlje u kojoj je rođen?
,' pita se novinar pod naslovom Alene, sretno i podsjeća na Halilovićevu rečenicu kako neće zaboraviti Klokotnicu (rodno mjesto svoga oca), rodbinu i prijatelje iz BiH, ali da je on rođen u Hrvatskoj i da je njegova odluka - logična,

Tekst završava sa: 'Mi smo Bosna i Hercegovina, i sve nam je činiti da ona bude još bolja. A, bit će onda kada nam svima koji smo u njoj rođeni, bude jedini izbor. I kada naučimo poštovati odluke poput Alenove, da igra za zemlju u kojoj je rođen. I koja mu je, usput, do sada sve dala. Zato, Alene Haliloviću, sretno i nikada ne zaboravi svoju Klokotnicu.

U tim se nogama i glavi krije ogroman potencijal. Uz puno rada rezultati bi mogli fascinirati