NIZOZEMAC BEZ IZGLEDA

Povijesna odluka, Slovenac Čeferin prvi čovjek Uefe!

14.09.2016 u 11:26

Bionic
Reading

U Ateni se održava Kongres Uefe, a na njoj je Slovenac Aleksander Čeferin izabran za njezina predsjednika

Slovenac Aleksandar Čeferin novi je predsjednik UEFA-e, kao što se to i očekivalo, a naslijedio je dugogodišnjeg člana i legendarnog francuskog nogometaša Michela Platinija
 
Čeferin je na izborima uvjerljivo pobijedio svog jedinog protukandidata, Nizozemca Michaela van Praaga sa 42-13 u glasovanju zastupnika.

Na dužnosti predsjednika UEFA-e Čeferin će zamijeniti Francuza Michela Platinija koji je u svibnju morao odstupiti nakon što ga je Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kaznila s četiri godine zabrane rada u nogometu.

Oba kandidata su u svojim nastupnim govorima obećali pomoći manjim zemljama i ligama koje su suočene sa sve izraženijom podjelom na mali broj bogatih klubova iz velikih zemalja i svih ostalih, posebno se osvrnuvši na moguću reorganizaciju Lige prvaka najavivši borbu protiv osnivanja moguće Super lige kojom prijete najbogatiji klubovi, no 48-godišnji Čeferin je u tom pogledu očito bio vjerodostojniji.

'Velika je čast biti izabran, ali istovremeno to je i velika odgovornost. Moja mala Slovenija je vrlo ponosno zbog ovoga, a nadam se da ćete jednoga dana i vi biti ponosni', izjavio je Čeferin.

Po zvanju odvjetnik, Čeferin se odlučio angažirati u nogometnom svijetu 2011. godine kada je u veljači izabran za predsjednika NZS-a, a pod njegovim vodstvom NZS je postigao veliki organizacijski iskorak. Tako je izgrađen nogometni centar vrijedan 8.5 milijuna eura, a sjedište saveza je prebačeno iz Ljubljane u Brdo pri Kranju.

U najavi ovih izbora, i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker podržao je Slovenca, baš kao i čelnici svih saveza u regiji.

'Čestitam gospodinu Čeferinu na izboru za predsjednika UEFA-e. Mi smo rano dali podršku slovenskom kolegi, zajedno s još 12 saveza iz jugoistočne Europe i vjerujem da je to u startu dalo jak vjetar u leđa Čeferinovoj kampanji koja je završila ovom uvjerljivom pobjedom', izjavio je Šuker

'Na dosadašnjim regionalnim sastancima uvjerili smo se kako dijelimo bliske poglede na razvoj nogometa u Europi te ne sumnjam da ćemo odlično surađivati i kroz Izvršni odbor UEFA-e. Čeferinov uvjerljiv izbor potvrđuje uvjerenje velike većine saveza da će znati štititi i razvijati nogomet te me na tom putu želim puno sreće i uspjeha. Pritom može računati na moju snažnu podršku u okviru Izvršnog odbora, kao i podršku Hrvatskog nogometnog saveza kakvu je imao od početka kampanje', dodao je Šuker.