STIGLA NOVČANA KAZNA

Potrošeni milijuni eura, a Cedevita na velikoj prekretnici

08.03.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Ova sezona za košarkaše i čelne ljude Cedevite zasad baš i ne ide po planu

Prošlu sezonu klub je do najvećeg uspjeha u povijesti, osvajanja Kupa Kreše Ćosića te finala ABA lige i A-1 Lige za prvaka, vodio Dražen Anzulović. No, čelni ljudi kluba nisu ga zadržali na klupi jer su sanjali o zagrebačkoj verziji Jugoplastike, pa su tako za trenera doveli trofejnog srbijanskog trenera Božu Maljkovića. No, vrlo brzo Maljković je preko noći doslovno pobjegao iz Zagreba i klub je kratko vodio Jakša Vulić dok i službeno na klupi nije došao po drugi puta u tri sezone Aco Petrović

No, nakon tri iznenađujuća poraza od MZT-a, Szolnikija i Partizana, Petrović je podnio ostavku i Vulić se kao njegov pomoćnik vratio na klupu. No, ono što se događalo nakon utakmice protiv Partizana bilo je zaista ružno. Petrović i njegovi pomoćnici natjeravali su suce po parketu nezadovoljni nekim njihovim odlukama u završnici te su ubrzo, kao što je direktor ABA lige i najavio, nove kazne.

Tako je Aleksandar Petrović, sada već bivši trener Cedevite, kažnjen s tri utakmice suspenzije, dok je pomoćnom treneru Draženu Oreškoviću i igraču Marku Tomasu ostala jedna utakmica suspenzije.

Usto, Cedevita je kažnjena i novčano. Za svakog od navedene trojice mora platiti 1.500 eura, dodatnih 1.000 eura mora platiti zbog toga što je sudac Javor pogođen u glavu s nekim predmetom iz publike te još 200 eura zbog tehničke pogreške. Dakle, sveukupno je to 5.700 eura.

Dodajmo ovome kako je Cedevita ove sezone na seniorskom rosteru zavrtjela ukupno 18 igrača, a navodno je samo za njihove plaće izdvojeno vrtoglavih 3,2 milijuna eura po čemu su najveći 'potrošači' na prostoru bivše Jugoslavije.

Uoči sezone nitko nije dovodio nastup Cedevite na Final Fouru ABA lige, a kako sada stvari stoje Cedeviti je upitan i nastup u Eurokupu gdje po sadašnjim pravilima idu 4. i 5. s ljestvice. No, postoji i nada kako će ULEB dati pozivnicu 6. na ljestvici.

Za klub koji je u sezonu ušao s nikad jačim rosterom, u kojem je jedno vrijeme igrao i sjajni Francuz Gelebale (otišao nakon tri mjeseca u NBA), u kojem je Lukša Andrić doveden kao pojačanje da bi kasnije bio suspendiran (nije pristao na smanjenje plaće) - zasad jako slaba sezona. No, ako u završnici ABA lige zaredaju pobjede i ako u Ligi za prvaka zaigraju kako se očekuje Marko Tomas i društvo osvajanjem titule prvaka, prve u povijesti kluba, definitivno bi spasili sezonu.

Prva prilika za popravni je utakmica u Novom Mostu u ponedjeljak 11. ožujka. Ta je utakmica možda i prekretnica ovog ambicioznog kluba koji se u sezonama koje slijede definitivno treba više posvetiti igračima iz vlastitog pogona, a manje kupnji skupih pojačanja koja većinom dolaze zbog sigurne zarade.