TOUR DE FRANCE

Potjera za Contadorom dugačka 3430 km

30.06.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Ljubitelji biciklizma sljedeća tri tjedna moći će uživati u najpoznatijoj etapnoj utrci na svijetu, Tour de Franceu. Karavana kreće 2. srpnja iz Puy-de-Foua, a završava 24. srpnja na Champs-Elyseesu u Parizu. U tri tjedna biciklisti će ukupno prevaliti 3.430 kilometara

U prvih 12 dana ovogodišnjeg Toura samo je jedan ozbiljan izazov, momčadski kronometar koji se vozi u drugog dana utrke u dužini od 23 km. Ozbiljniji ispiti su na rasporedu 14. i 16. srpnja, kada se voze dvije brdske etape koje završavaju sa usponom.

Konačna odluka trebali bi pasti u završnim etapama, 21. srpnja je na rasporedu 200 km dugačka brdska etapa sa nekoliko teških uspona, a završni uspon dugačak je 8,5 km i vodi na 2.645 metara nadmorske visine.

Dan kasnije vozi se još jedna brdska etapa, od Modanea do Alpe d'Hueza (109,5 km), sa završnim usponom na legendarni Alpe d'Huez. Nakon te dvije iscrpljujuće brdske etape slijedi pojedinačni kronometar sa brdskim dionicama u Grenobleu dugačak 42,5 km. Tko to preživi, pričat će svojoj djeci i unucima.

Tour završava 24. srpnja 'ekreativnom etapom'od Creteila do Champs-Elyseesa u Parizu.

Glavni favorit za pobjedu je najbolji biciklist današnjice Španjolac Alberto Contador (28 godina - Saxo Bank), koji slavio na Touru 2007, 2009. i 2010. godine. Nedavno je na utrci Giro d'Italia pomeo svoje suparnike i ako na Touru bude na toj razini nitko nema šanse ugroziti ga. Najveći konkurenti trebali bi mu biti Andy Schleck, Ivan Basso, Cadel Evans i Robert Gesink.

Luksemburžanin Andy Schleck (26 godina - Leopard Trek) je protekle dvije godine završio na drugom mjestu, a sada se nada da bi napokon mogao s trona zbaciti Contadora. Schleckova forma je upitna, ali uzda se pomoć svoje ekipe i starijeg brata Franka. U brdima se ravnopravno može nositi sa Contadorom, ali na kronometru je znatno slabiji.

Talijan Ivan Basso (33 godine - Liquigas) dva je puta u karijeri bio na postolju, 2004. je završio kao treći, a godinu kasnije bio je drugi. Kronometar mu je i dalje slaba točka, a niti u brdima više nije tako eksplozivan kao prije. No, on je kao 'dizelaš', izdržljiv i pouzdan.
Australac Cadel Evans (34 godine - BMC) jak je u brdima, a odličan na kronometru, dva je puta osvajao drugo mjesto (2007. i 2008.).

Nizozemac Robert Gesink (25 godina - Rabobank) prošle je godine bio šesti. On je specijalist za brdske etape, ali kronometar mu je slaba strana. Tek mu je 25 godina, pa su najbolje biciklističke godine pred njime. No, iza sebe ima jaku momčad koja je sve podredila njemu.

Iz drugog plana vrebaju Jurgen Van Den Broeck, Samuel Sanchez i Bradley Wiggins. Belgijanac Van Den Broeck (28 godina - Omega Pharma-Lotto), prošle je godine bio peti. Vrlo dobar je u brdima, ali je zapostavio vožnju na kronometar, iako je kao junior bio svjetski prvak u toj diciplini.

Španjolac Samuel Sanchez (33 godine - Euskaltel-Euskadi) na prošlom je Touru bio nadomak postolju, završio je na četvrtom mjestu. Odličan je penjač, ali prosječan na krometru.

Bradley Wiggins (31 godina - Sky) prije dvije je godine četvrtim mjestom izjednačio najbolji plasman nekog Britanca na Touru, da bi se prošle godine vratio u prosječnost. No, prije manje od mjesec dana pobijedio je na utrci 'Criterium du Dauphine', koja biciklistima služi kao priprema za Tour i time pokazao kako je ove godine u odličnoj formi. Njegova jača strana je kronometar, dok će u brdima pokušati što manje zaostati za najboljima.