ZAPAD: SOUTHWEST DIVIZIJA

Posljednji pokušaj Parkera, Duncana i Ginobilija

31.10.2012 u 09:01

Bionic
Reading

Divizija je to u kojoj će veliku borbu za poziciju broj jedan voditi prvaci iz 2011. godine Dallas Mavericksi i četverostruki prvaci San Antonio Spursi

Kada su Dallas i San Antonio u pitanju, mnogi su mišljenja kako je ovo njihov posljednji pokušaj u lovu na NBA titulu. To pogotovo vrijedi za Spurse, u kojima 36-godišnji Tim Duncan igra možda i svoju posljednju NBA sezonu u kojoj će biti nositelj igre (Ginobilija su opasne načele ozljede). No ključ igre Spursa svakako je francuski playmaker Tony Parker… Planove im može pokvariti jedino momčad Memphisa koja igra modernu košarku i na kojoj su se ranijih sezona opekli mnogi favoriti.

Opširnije najave za svih 30 NBA ekipa, kao i brojne zanimljivosti, možete pronaći na portalu Dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Dallas Mavericks
Aktualni prvaci iz sezone 2010/11. prošle su zauzeli sedmo mjesto na Zapadu, što im je odmah u prvom krugu doigravanja donijelo dvoboj s mladom momčadi Thundera (poraz 0-4). Umjesto dva Jaysona (Terry, Kidd), u saveznu državu Teksas došli su Darren Collison i O.J. Mayo (treći izbor drafta iz 2008. godine), a Brendana Haywooda, Iana Mahinmia i Lamara Odoma pod koševima će zamijeniti veterani Elton Brand te Chris Kaman, što bi trebalo donijeti pomak u igri na oba kraja terena. Napad će se kao i inače vrtjeti oko 34-godišnjeg Dirka Nowitzkog, koji će početak sezone propustiti zbog operacije desnog koljena. Play-off im je siguran, ali u ovom sastavu teško će do titule.

Houston Rockets
Prošle sezone morali su se zadovoljiti devetim mjestom, a kao jedan od razloga neuspjeha bila je vrlo loša atmosfera unutar svlačionice (odnos trenera Kevina McHalea s nekolicinom igrača). Masakrirali su u potpunosti roster rješavajući se redom Dragića, Scole, Lowryja, Budingera, Leeja i Dalemberta. A koga su doveli? Uz tri jeftina veterana koju su tu igrom slučaja (Carlos Delfino, Gary Forbes, Toney Douglas), zastupa ih poprilično preplaćeni dvojac Jeremy Lin i Omer Asik koji se još mora dokazati u novoj sredini. No nekoliko dana prije početka sezone doveli su Jamesa Hardena iz Oklahome, a morali se odreći tek Kevina Martina, novaka Jeremyja Lamba i nekolicine budućih pickova. Zajedno s Hardenom stigli su još odlični tricaš Daequan Cook te Cole Aldrich i Lazar Hayward. Trener McHale je u Hardenu dobio čovjeka koji razumije košarku, a s njim u sastavu ima realne šanse za play-off

Memphis Grizzlies
Zadnjih nekoliko sezona Memphis Grizzliesi su po mnogima bili favoriti iz sjene za osvajanje Zapada. Uz Rudyja Gaya, nominalno prvu zvijezdu kluba, velik dio tereta u napadu pada na dvojac Zack Randolph & Marc Gasol. Memphis je prošle sezone napadački bio dosta skroman (19. učinak u NBA), prvenstveno zato što ih je lako bilo zaustaviti zonom. Bez vanjskog šuta nije bilo širenja reketa, a bez prostora u reketu teže je bilo kreirati za sebe i druge, što su itekako osjetili Conley, Gasol, Gay i Mayo, koji su svi ostvarili osjetnu regresiju po pitanju postotka šuta iz igre. Memphis je gotovo pa održao cijelu ekipu na okupu u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su tek Cunningham, Mayo i Pargo, no trebali bi ih sasvim pristojno zamijeniti Jarryd Bayless, Wayne Ellington i Tony Wroten. Zaključak svega je da su Grizzliesi ponovo vrlo solidna ekipa, pogotovo u obrambeno-skakačkom dijelu, i ukoliko trener Hollins uspije pronaći formulu zdravlja i složnosti, mogli bi ciljati na još jedno polufinale konferencije.

New Orleans Hornets
Hornetsi imaju šansu ponovno postati jedna od respektabilnijih franšiza u ligi, a da rebuilding shvaćaju itekako ozbiljno, jasno govori potez kojim su se riješili ogromnih ugovora Arize i Okafora kako bi nakon amnestiranja Rasharda Lewisa zauzvrat dobili dodatni prostor na salary capu. Nakon loše sezone na draftu su im se kuglice osmjehnule i imali su pravo birati prvi pa su tako sasvim logično svoj prst usmjerili prema mladiću po imenu Anthony Davis, od kojeg se očekuje prije svega obrambeni doprinos, a ukoliko za koju sezonu razvije i napadačku igru, ima potencijal da postane među boljim centrima u ligi. Dio prostora na salary capu iskoristili su za potpisivanje visokog 'snajperista' Ryana Andersona, koji je prošle sezone kao član Magica odnio nagradu za igrača koji je najviše napredovao i uz Erica Gordona predstavljat će najveću prijetnju za protivničke obrane. Iz Phoenixa su stigli Robin Lopez i Hakim Warrick, koji bi svojom energijom trebali pomoći u zatvaranju reketa i olakšati razvoj mladog Davisa. Hornetsi su jedna od najmlađih ekipa u ligi i trebat će im nekoliko godina da sazriju prije nego što postanu značajna točka na NBA karti.


San Antonio Spurs
Na veliku žalost svih ljubitelja timske košarke, Spursi su usprkos sjajnoj igri u napadu drugu godinu zaredom ispali relativno rano u play-offu. Najzvučnije pojačanje Spursa je Parkerov suigrač iz reprezentacije Nando De Colo, koji bi se trebao bez problema uklopiti u sustav u kojemu se igra košarka bez previše individualnih pokušaja. Produljenje ugovora s Duncanom do 2014. godine (uz opciju za još jednu sezonu) svakako je potez ljeta, a ostanak Diawa je dobra vijest za rotaciju pod košem, posebice u napadu. Dobra prva petorka, solidna klupa, do savršenstva doveden stil igre i sjajan balans između nositelja i igrača zadatka i ove će sezone krasiti Spurse, iako je teško za očekivati da mogu dalje od Lakersa ili Thundera u doigravanju.

Opširnije najave za svih 30 NBA ekipa, kao i brojne zanimljivosti, možete pronaći na portalu Dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.