DOK NIJE PREKASNO

Poruka Alenu Haliloviću: uzmi novce i bježi!

25.08.2013 u 19:44

Bionic
Reading

Sa svojim sadašnjim karakterikama jasno je da Alen Halilović ni izbliza nije igrački, a ni ljudski, spreman za ići bilo u Premiership ili Englesku. Pa ipak, najbolji mu je savjet da uzme novac i ode

Nakon što je prije nekog vremena na tportalu objavljen članak Aleksandra Holige, u kojem autor tvrdi kako je Halilović na neki način 'prerastao' Dinamo, postavili smo isto pitanje na našem portalu Tribina.hr. Kako i rezultati potvrđuju, gotovo nitko ne misli da je Halilović bilo igrački, bilo na neki drugi način prerastao Dinamo.

Pa ipak, u svojoj je analizi Mac316 vrlo dobro objasnio zašto misli da bi Haliloviću bilo pametnije što prije otići kako iz Dinama, tako i iz Zagreba:

'Sa svojim sadašnjim karakterikama jasno je da Alen Halilović ni izbliza nije igrački, a ni ljudski, spreman za ići niti u Premiership i Englesku, a niti u Austriju i njihovu ligu. On je dijete koje nogomet još uči, ali je za njega nevjerojatno talentiran. Za otići u Tottenham i očekivati tamo minutažu postotak njegovih točnih zadnjih paseva mora biti puno viši, postotak točnosti šuteva još viši, a postotak ispravno donesenih odluka na terenu nemjerljivo viši. I da ode sad u Tottenham ne bi igrao u prvoj momčadi nego bi u mladoj ligi skupljao iskustvo i učio pod njihovim trenerima, eventualno išao na posudbu.

Ali, to je rizičan put, mnogi propadnu u tom čekanju razvoja. U Zagrebu pak Alen ima poznato okruženje, svoj dom i društvo i okolinu koja je ipak više uviđavna prema domaćem mladom talentu nego hladni inozemni profesionalizam. Ostati ovdje i razvijati svoje vještine, postati ono što se najavljuje da možeš biti, to je put koji bi u idealnim uvjetima vjerojatno odabrali i Alen i njegov stari, a vjerojatno i klub Dinamo.

Po mišljenju Tribine, Halilović nije prerastao Dinamo


Ali, ovo nije idealni svijet. Ovo je svijet hrvatskog nogometa gdje ako nisi točno kao Luka Modrić ne valjaš. Ako se ne osmjehuješ kao Luka Modrić nisi pristojan, ako ne dodaješ točno lopte kao Modrić si predivlji igrač, ako ne izbjegavaš rizik kao Luka Modrić si neodgovoran igrač. Ako si uz to još i igrač na kojem Zdravko Mamić misli dignut nove velike novce, nema ti spasa. Projekt pokopavanja Alena Halilovića je počeo onog trenutka kad se počelo nagađati da Dinamo za Alena može dobiti 10-15 milijuna eura. Kad je tek stupio na seniorsku scenu toga nije bilo. Prije ponuda i transfer glasina Alen je bio čudo prirode, nakon debija protiv Hajduka gdje je skoro zabio gol, te nakon gola kolo kasnije, bio je praktički nametan u prvi sastav Dinama, a i Štimcu čim prije od skoro svakog kroničara Dinama, novinara iz svih medija i od navijača.

I kad je postalo jasno da će Halilović bit sljedeći veliki ulov Mamića, Hrvatska je okrenula palac dolje. Odjednom je ona lucidnost i spremnost na rizik koji je pokazao u prvim nastupima postao bahatluk i arogancija, odjednom je njegov talent i volja za igrom postalo sebičnjarenje i egoizam, a odjednom je nužnost da on igra za Hrvatsku a ne Bosnu postao Štimčev hir da pomogne Mamiću u transferu.

Ne vjerujem čak ni da je Mamiću tolika žurba za prodati Halilovića jer se boji da mu cijena ne može rasti. Ok, možda ne može rasti, ali s talentom koji je proglašen najboljjim u svom godištu na svijetu i jednim od najrazvikanijih mladih igrača u Europi teško da može padati ako bi mali cijelo vrijeme igrao. Mamiću je više žurba jer vidi da kampanja protiv Alena ima za cilj obezvrijediti igrača tako da Mamić i Dinamo manje zarade ili čak da projekt Halilović doživi propast. I dok netko i može misliti da Mamić po svemu zaslužuje sudbinu da mu se euri izbiju iz džepa, Halilović sigurno po ničem ne zaslužuje da mu se karijera sabotira prije nego je i počela, samo zbog toga jer Hravstka ne želi vidjeti Mamića još bogatijeg. Zato, iako bi mi bilo jako žao jer to nije sportski najbolji put za njegovu karijeru, moja poruka Haliloviću je – SINKO, UZMI NOVCE I BJEŽI!'