SUDAR U PORTUGALU

Porto pred kolosalnim izazovom; može li Bayern pasti?

15.04.2015 u 11:02

Bionic
Reading

U srijedu su na rasporedu dvije utakmice četvrtfinaal Lige prvaka. Porto će ugostiti Bayern (20.45)

Koliko god Porto za Bayern vežu lijepa sjećanja, jer protiv Bavaraca su 1987. došli do svog prvog od sedam međunarodnih naslova, toliko su mogli i puno bolje proći pri četvrtfinalnom ždrijebu Lige prvaka. Porto je nakon demoliranja Basela ušao u četvrtfinale kao jedina neporažena momčad, a u 10 utakmica (igrali su i pretkolo s Lilleom) upisali su 7 pobjeda i 3 remija uz gol-razliku 24:5 pa su porasli apetiti što se vidjelo već u izjavama poslije Basela. Tada, doduše, nisu znali na koga će naići u ovoj fazi natjecanja, ali ambicije i dalje nisu splasnule što se dalo iščitati iz izjava igrača, stručnog stožera do samog predsjednika koji je nedavno rekao da vjeruje da je ovo najjača momčad u posljednjih 30 godina.

I dok Pinto da Costa svoju momčad vidi (po)najboljom od svoje vladavine, u isto vrijeme i trener Lopetegui za momčad Bavaraca kaže da su jedna od najboljih koju je Bayerna ikada imao:

'Suočit ćemo se s jednom od najboljih momčadi u povijesti četvrtfinala najvažnijeg klupskog natjecanja. Želimo odigrati veliku utakmicu i ostvariti prednost protiv jedne od najboljih momčadi u povijesti ovog velikana koju vodi jednako veliki trener što će zahtijevati izvanredan doprinos od svih mojih igrača. Imamo neizmjeran respekt prema njima i morat ćemo učiniti sve na sjajan način jer oni će nas na to prisiliti.'

Dodao je Bask na klupi Portugalaca i da je ovo mlada momčad, da nikad nisu igrali četvrtfinale LP što vidi kao prednost jer su neopterećeni iako ističe da je pred Zmajevima kolosalni izazov:

Kako i gdje gledati Ligu prvaka?

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu match.tportal.hr.

'Ne razmišljam o izostancima jer tko god bude igrao bit će jednako konkurentan pogotovo kada pogledamo Bayern za kojega igra 8-9 svjetskih prvaka. Ovo je kolosalni izazov, ali želimo odigrati sjajnu utakmicu i ostvariti prednost.'

Dvoboj Porta i Bayerna bit će zanimljiv i brojnih razloga, a jedan od njih je svakako i taktički pristup utakmici jer oba kluba igru baziraju na posjedu lopte što je ujedno i velika dvojba kod Portugalaca. Takav pristup protiv Bayerna ne prolazi i ranjivijima su se pokazali kada ih protivnik sačeka nazad, ali bez klasičnog "autobusa", te uz zatvorenu sredinu preko brzih izlazaka u protunapade što je najbolje ove godine napravio Wolfsburg za što je bio nagrađen pobjedom s visokih 4:1. Na Lopeteguiju je odluka hoće li ostati vjerni svojim načelima ili radikalno promijeniti igru što nosi i rizik od ulijevanja sumnje u glavu igrača prije nego lopta uopće krene s centra.

Poput Bavaraca ni Porto nije kompletan jer već neko vrijeme nema Tella, koji je uoči ozljede igrao u vrhunskoj formi, a nešto ranije ozlijedio se i Jackson Martinez. Kolumbijac je ipak uvršten u konkurenciju za ovu utakmicu i to nakon samo jednog treninga. Umjesto njih igraju Aboubakar i Quaresma koji u posljednje vrijeme igra gotovo u životnoj formi. U obrani zbog žutih kartona neće biti Marcana koji je u 2015. istisnuo Martinsa Indija. Nizozemac će večeras ponovno krenuti u prvih 11.


Bayern je praktički već osigurao naslov u Bundesligi, no to ga nije spriječilo da odigra maksimalno protiv Eintrachta. Iako Guardiola nije mogao računati na nekoliko važnih igrača (Robben, Ribery, Schweinsteiger, Alaba) bez većih problema su došli do uvjerljive pobjede na krilima Lewandowskog.

Danas će biti puno teže 'sakriti' sve te probleme s izostancima. Uz gore spomenute, Guardiola danas neće moći računati još ni na Benatiju te dugo ozlijeđenog Javi Martineza. To je praktički šest potencijalnih prvotmaca...

'U Portugal smo stigli s igračima koje imamo i oni će morati dati svoj maksimum. Za prolazak neće biti dovoljna jedna dobra utakmica, nego dvije', rekao je trener Guardiola pa se potom osvrnuo na domaćine:

'Iznenađen sam njihovom kvalitetom. Imaju sjajne individualce, krilni igrači su im izrazito opasni.'

Uz spomenute izostanke potonje je razlog i za promjenu sustava. Odustat će Pep od igre s trojicom u posljednjoj liniji te se vraća na igru s četvoricom kako bi dodatno zaštitio svoje bokove. Dante i Boanteg će biti stoperi, Rafinfa i Bernat bekovi. Ispred njih će biti dva zadnja vezna Xabi Alonso i Lahm, te ispred ono što je ostalo od ofenzivaca. Povratnik Thiago će nakon više od godine dana stanke odigrati neku europsku utakmicu, pa se najviše očekuje od preostale trojice (Muller, Lewandowski, Goetze).

Nema sumnje kako je Bayern bez navedenih izostanaka nešto slabiji, pitanje je samo koliko je to i može li to Porto iskoristiti. Ne bi smjeli Portugalci olako shvatiti njihove probleme. Već smo rekli da su u takvoj situaciji 'pomeli' Eintracht, kolo prije toga slavili u Dortmundu.