PRIJATELJSKI OGLEDI

Poraz Francuza kod kuće najveće iznenađenje; Portugal nakantao slabašnu Andoru, a Švedska ove jeseni izgubila još jednu utakmicu

Bionic
Reading

Idući suparnik Hrvatske u Ligi nacija, reprezentacija Švedske je u Brondbyju izgubila od Danske sa 0:2, dok se za iznenađenje večeri pobrinula Finska koja je na Stade de Franceu pobijedila svjetske prvake Francuze sa 2:0 prekinuvši niz 'Tricolora' od 12 susreta bez poraza

Oslabljena Danska je na stadionu Brondbyja pobijedila našeg idućeg suparnika Švedsku sa 2:0, a golove su zabili debitanti Jonas Wind (61) i Alexander Bah (75).

Niz igrača s obje strane, posebno u danskim redovima, je zbog koronavirusa propustio utakmicu, a nije bilo niti izbornika obje ekipe, koji su također zaraženi.

Danska je posebno bila pogođena velikim brojem otkazivanja, čak 16 igrača, pri čemu 10 standardnih reprezentativaca je otpalo iz različitih razloga. Dio igrača je bio pozitivan na koronavirus, dok reprezentativci koji igraju u Engleskoj nisu smjeli ući u zemlju zbog ograničenja oko korone. U samoizolaciji su i danski izbornik Kasper Hjulmand te njegov pomoćnik Morten Wieghors.

Problema s koronavirusim bilo je i u šedskim redovima, a pozitivan na COVID-19 je i švedski izbornik Janne Andersson.

Premda je nastupila u 'B' sastavu Danska je bila bolja i zasluženo je slavia.

Bio je to već peti poraz Švedske ove jeseni u šest odigranih utakmica uz razliku pogodaka 3-11. Izgubili su od Francuske (0:1), Portugala (0:2, 0:3), Hrvatske (1:2) i Danske (0:2), a dobili su tek Rusiju (2:1).

Švedska u subotu ugošćuje Hrvatsku u Solni u Ligi nacija, dok će Danska u nedjelju igrati protiv Islandau Kopenhagenu.

Iznenađenje večeri priredila je Finska koja je na Stade de Franceu pobijedila svjetske prvake Francuze sa 2:0 prekinuvši niz 'Tricolora' od 12 susreta bez poraza.

Prvu pobjedu Finskoj nakon osam poraza u međusobnim susretima donijeli su Marcus Forss (29) i Onni Valakari (31). Zanimljivo, 'Tricolori' su prvi put nakon šest godina primili dva gola u prvom poluvremenu, posljednji put to im se dogodilo u porazu od Belgije 3:4.

Francuski strateg Didier Dechamps je odmarao ključne igrače, no kada je shvatio kako bi mogao izgubiti gurnuo je u "vatru" Griezmana, Pogbu, Martiala, Varanea... no bilo je kasno.

Posljednji poraz Francuzi su doživjeli od Turske (0:2) u lipnju 2019. u kvalifikacijma za EURO, a nakon toga su spojili 10 pobjeda i dva remija.

Dodajmo kako je za Francusku debitirao Marcus Thuram, 12 godina i pet mjeseci nakon što je njegov otac Lilian Thuram odigrao posljednji susret u dresu 'Les Bleusa'.

  • +5
Francuska - Finska, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Portugal je protiv Andore imao tek lakši trening ostvarivši pobjedu 7:0, a golove su zabili Neto (8), Paulinho (29, 61), Sanches (56), Emil Garcia (76-ag), Ronaldo (85) i Felix (88).

Cristiano Ronaldo se oporavio od ozljede koljena zaigravši u drugom poluvremenu.

Dva kola prije kraja natjecanja Lige nacija u našoj skupini vode Francuska i Portugal sa po 10 bodova, Hrvatska je druga s tri boda, dok Švedska na začelju nema niti jedan bod.

Pobjednik skupine izborit će plasman na Final Four, dok posljednjeplasirana ekipa seli u niži razred.

  • +8
Portugal - Andora, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: JOSE SENA GOULAO

Njemačka je u Leipzigu pobijedila Češku sa 1:0, a pogodak odluke zabio je Luca Waldschmidt (13).

Belgija je pobijedila Švicarsku sa 2:1 okrenuvši rezultat u drugom poluvremenu. Gosti su poveli u 13. minuti golom Admira Mehemdija, no domaćin je u nastavku preokrenuo rezultat, a oba gola zabio je Michy Batshuayi (49, 70).

Nizozemska i Španjolska su u Amsterdamu odigrale 1:1. 'Furija' je stigla do prednosti u 19. minuti pogotkom Sergia Canalesa, a izjednačio je Donny van de Beek (47).

Poljska je slavila protiv Ukrajine sa 2:0, no gosti su pri rezultatu 0:0 imali kazneni udarac kojeg nije iskoristio Andrij Jarmolenko u 12. minuti. Pobjedu Poljskoj donijeli su Krzysztof Piatek (40) i Jakub Moder (63).

  • +12
Turska - Hrvatska, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Italija nije imala problema protiv Estonije ostvarivši pobjedu 4:0. Golove su zabili Grifo (14, 75-11m), Bernardeschi (27) i Orsolini (86-11m)

Albanija je u Elbasaniju porazila Kosovo sa 2:1. Strijelci za Albaniju bili su Bekim Balaj (31) i Myrto Uzuni (65), dok je za Kosovo zabio Vedat Muriqi (85-11m).

Grčka je u Ateni identičnim rezultatom pobijedila Cipar sa 2:1. Domaćin je ova gola zabio u prvih 17 minuta utakmice, a strijelci su bili Christios Tzolis (8) i Giorgos Giakoumakis (17). Do kraja susreta Cipar je tek ublažio poraz pogotkom Mariosa Ilije u 58. minuti.