veliki dan hrvatskog sporta

Ponosni Zlatko Mateša nije skrivao oduševljenje: Kad vidimo što se sve događalo, zaključak je da su hrvatski sportaši i sportašice jači od pandemije

22.12.2021 u 09:24

Bionic
Reading

Biti među 30 najboljih zemalja na olimpijskim igrama od 206 država koje su sudjelovale ogroman je uspjeh, istaknuo je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je u svom uvodnom govoru uputio poseban pozdrav sportašima i sportašicama, trenerima, sportskim dužnosnicima koji su priveli kraju jednu nenormalnu sportsku godinu.

'Ne znate može li se trenirati, hoće li biti natjecanja, može li se putovati, ako ima natjecanja to je u izoliranim uvjetima. Nema gledatelja, a koji put ne možete vidjeti niti svoga trenera. Bilo je to izrazito naporno, a usprkos tome biti među 30 najboljih zemalja na olimpijskim igrama od 206 država koje su sudjelovale, ogroman je uspjeh,' istaknuo je Mateša i dodao:

'Kada vidimo što se sve događalo u prošloj godini, onda je zaključak da su hrvatski sportaši i sportašice jači od pandemije. To je obilježilo ovu godinu koja je na izmaku.'

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je istaknula kako je ovo bila izazovna, ali i uspješna godina za naše olimpijce, paraolimpice, nogometaše, tenisače... za sve ostale sportaše na koje smo ponosni.

'Vlada je prepoznala značaj sporta, te značaj i potrebu ulaganja u hrvatski sport. Ta ulaganja su od 2016. do danas uvećana u 100-postotnom iznosu. Najvažnije je i najbitnije ulaganje u sportsku infrastrukturu, kroz ta ulaganja omogućujemo svima da se naša djeca i mladi što više pronalaze u sportu. Do sada je bilo stotinjak infrastrukturnih projekata sa 50 milijuna kuna. Mi ćemo nastaviti s daljnjim ulaganjima i kroz državni proračun i kroz europska sredstva i europske fondove,' kazala je ministrica dodavši:

'Vrlo nam je važno i ulaganje u stipendiranje i obrazovanje naših vrhunskih sportaša, a nedavno smo potpisali ugovore sa 151 sportašom, u iznosu od 1.8 milijuna kuna.'

Glavne nagrade, za najbolje sportaše u 2021. osvojili su osvajačica olimpijskog zlata u tekvondou Matea Jelić i dvostruki olimpijski doprvak u jedrenju Tonči Stipanović.

Jelić je osim olimpijskog zlata u Tokiju osvojila i naslov europske prvakinje, a uz ponovno osvojeno olimpijsko srebro u klasi Laser, Tonči Stipanović je u godini na izmaku postao i vlasnikom bronce na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Zanimljivo je da su oboje bili proglašeni sportašima godine i 2020., kad je Jelić nagradu podijelila s džudašicom Karlom Prodan.

Jelić je nagradu osvojila u konkurenciji devet sportašica, a Stipanović je imao još 11 konkurenata za najboljeg pojedinca.

'Velika mi je čast primiti ovu nagradu, svjesna sam veličine imena sportaša koji su prije mene stajali ovdje. Nadam se da ću u godinama koje dolaze dokazati da vrijedim još više,' kazala je mlada Kninjanka koja je u ovom izboru slavila i prošle godine:

'Prošle godine sam također proglašena najboljom sportašicom, ali sve je bilo online. Tako da sam tek sada vidjela kako je sve ovo lijepo i predivno. Nadam se da ću još par godina osvajati ovu nagradu,' dodala je Matea sa smiješkom.

Stipanović je istaknuo kako je ponosan zbog osvojene nagrade u jakoj konkurenciji.

'Stvarno sam ponosan na ovu nagradu. Znam da HOO-u nije bilo lako pored svih ovih sjajnih rezultata i u ovako uspješnoj godini za hrvatski sport', naglasio je Stipanović i dodao:

'Nadam se kako ću kroz idući olimpijski ciklus imati još koji put priliku obratiti vam se s ovog mjesta.'

Momčad godine je teniska reprezentacija (Marin Čilić, Borna Gojo, Nikola Mektić, Mate Pavić i Nino Serdarušić) koja je pod izborničkim vodstvom Vedrana Martića došla do finala Davis Cupa.

Najbolja ženska ekipa je karate reprezentacija (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) koja je na Europskom prvenstvu u Poreču osvojila brončanu medalju u borbama.

Prema kriterijima HOO-a veslačka braća Martin i Valent Sinković, olimpijski pobjednici i europski prvaci u dvojcu bez kormilara te ukupni pobjednici Svjetskog kupa, pobijedili su najbolji teniski par svijeta, olimpijske i wimbledonske pobjednike Nikolu Mektića i Matu Pavića, u izboru za najbolji par, štafetu ili posadu.

  • +24
Veliki dan hrvatskog sporta, dodjela nagrada za najbolje sportašice i sportaše Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, 21.12.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Braća Martin i Valent Sinković su se već po 11. put u posljednjih 12 izbora našli među dobitnicima ove nagrade. Od 2010. do 2013. triput su osvojili nagradu kao dio trofejnog četverca na pariće, a osam puta su je dobili u dvojcu (triput u dvojcu na pariće i pet puta u dvojcu bez kormilara). Paviću i Mektiću je dodijeljena nagrada za 'najveće sportske promicatelje u svijetu'.

'Želim se zahvaliti treneru Braliću jer bez njega ne bi mogli sve ove godine pobjeđivati', kazao je Martin Sinković dodavši:

'Bilo je to nešto posebno, drugo olimpijsko zlato, ali još smo gladni za dalje.'

Njegov brat Valent želio se zahvaliti onima kojima se do sada nikada nije zahvalio:

'Misiji HOO-a, ljudima koji su s nama na OI. Stvarno paze da nam ničega ne nedostaje, a ponekad s nama sportašima nije lako. Posebno u ovoj pandemijskoj godini.'

Nagradu za najuspješnijeg trenera dobila su trojica laureata: Toni Tomas (tekvondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis).

Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta dobile su Sportske novosti, dok su nagradu za fair play dobili Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

Još dva vrijedna priznanja za 'fair play' uručena su na ovoj svečanosti, a dvjema Hrvaticama ih je odaslao Europski fair play pokret. Jedno je dobila Valentina Pereglin za čin uručivanja već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu, a drugo priznanje stiglo je Nataši Muždalo, djelatnici Uprave za sport pri Ministarstvu turizma i sporta, za hvalevrijedan projekt 'Bonton ponašanja u sportu'.

Nagradu Matija Ljubek za životno djelo ove su godine dobili: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka.