ŽELI DOĆI U PRADOMOVINU

Ponos dijaspore: Hrvat ispred Messija

22.12.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Lionel Messi će i ove godine biti ovjenčan svim nogometnim lovorovim vijencima, od zlatne lopte i kopačke, do igrača godine po raznoraznim izborima najpopularnijeg svjetskog sporta. Ali u izboru za argentinskog sportaša godine završio je na trećem mjestu, a ispred njega se našao i borac hrvatskih korijena Sebastian Crismanich

Nagrada za najboljeg sportaša godine u Argentini otišla je u ruke boksačkom svjetskom prvaku Srgiju Martinezu, a između njega i Messija našlo se ime Sebastiana Crismanicha.

Crismanich je olimpijski pobjednik u taekwondou u kategoriji do 80 kilograma, čime je postao prvi Argentinac u ovom sportu s olimpijskom medaljom i prvi Argentinac u pojedinačnim sportovima s olimpijskim zlatom nakon davne 1948. godine. Riječ je o sportašu hrvatskih korijena čiji je djed s otoka Brača sreću potražio s one strane oceana, u Argentini.

'Djed mu je emigrirao i Sebastian jako dobro zna da je Hrvat. Ne zna reći ni riječ hrvatskog, ali se s nama druži na velikim natjecanjima i zanimaju ga priče o domovini', kaže za tportal izbornik ženske taekwondo reprezentacije, Splićanin Toni Tomas koji u Novu godinu kreće radno.

'Već 3. siječnja idemo na pripreme i slijede otvorena prvenstva Nizozemske, Belgije... U srpnju je SP u Meksiku i tamo ćemo sigurno vidjeti Sebastiana koji već godinama planira dolazak na Brač da vidi otkuda vuče korijene. Možda dođe već ovoga ljeta', završava Tomas.

Uz ovoga bisera hrvatske krvi, zanimljivo je i kako razmišljaju Argentinci. Taekwondo im nije ni među 20 najpopularnijih sportova i u njemu nemaju pretjeranih uspjeha, ali znaju prepoznati veličinu. Da je, kojim lijepim slučajem, Lionel Messi Hrvat, imao bi osiguranih 15 naslova sportaša godine u nizu. Bez obzira na to što bi drugi učinili.

Od 0.48 borba za zlato Argentinca hrvatskih korijena